Svelgen Panorama

Sindre Refvik er assisterende prosjektleder på Svelgen Panorama for UNU. Han er nyutdannet ingeniør og kom med i prosjektet underveis. Dette er det første prosjektet han er involvert i etter utdannelsen.
UNU

UNU

Øvrebø

Øvrebø

Nordvestvinduet

Nordvestvinduet

Bygg1

Bygg1

HTHlogo

HTHlogo

Kvernevik

Kvernevik

UNU Eiendomsutvikling har utviklet det gamle aldershjemmet i Svelgen til et nybygg med 22 boliger. En samarbeidsavtale med Bremanger kommune utløste prosjektet.

Fakta

Sted: Svelgen

Prosjekttype: Boliger, omsorgsboliger

Byggherre: UNU Eiendomsutvikling

Totalentreprenør, prosjekt- og byggeledelse: UNU

Arkitekt: Konsept fra Bremanger kommune, videreutviklet av UNU

Areal: Cirka 2.300 kvadratmeter

Prosjektkostnad: Salgssum leiligheter 72 millioner kroner inkl. mva.

Rådgivende ingeniører: RIB: Nordplan l RIBr: DIB Prosjektering l RIE: Ferstad Installasjon l RIV: Isovent, Rørlegger R. Nigardsøy

Underentreprenører og leverandører: Tømrer, betongarbeid: UNU l Elektro: Ferstad Installasjon l Grunnentreprenør: Kvernevik l Rør: Rørlegger R. Nigardsøy l Maler, flislegger: Øvrebø Fargehandel l Ventilasjon, blikkenslager: Isovent l Lås og Beslag: Låssenteret l Glassrekkverk: Sunnfjord Glass og byggteknikk l Gulvstøp, avretting: UNU, Kvernevik l Taktekking: Skårhaug Taktekk l Branntetting: UNU, Ferstad Installasjon l Kjøkken: HTH l Bad: Ferstad Installasjon l Vinduer: Nordvestvinduet l Dører: Nordvestvinduet, Bygg1 l Materialer: Optimera, Byggtorget l Asfaltering: Veidekke l Riving: Bossmann l Ferdigbetong: Vågsøy Ferdigbetong l Heis: TK Elevator

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Det er til sammen 22 boenheter fordelt på to etasjer i det 2.300 kvadratmeter store bygget. Kommunen disponerer alt areal i første etasje. Her er det kommunale boliger i nordfløyen, og omsorgsboliger med personalbase i sørfløyen. UNU har bygget elleve leiligheter i andre etasje som de selger selv.

Da vi var og så på bygget i slutten av april, var to av leilighetene usolgt. De største leilighetene er 120 kvadratmeter, noen er 110 kvadrat, mens de minste er 65. De har fra et til tre soverom. Det betyr store arealer til oppholdsrom. De fleste leilighetene på plan to har også utgang til en stor terrasse mot vest med fantastisk utsikt over innseilingen til Svelgen.

Godt voksne kjøpere

Selv om leilighetene UNU selger i utgangspunktet er for alle, er kjøperne godt voksne personer som ønsker noe lettvint.

– Jeg solgte en enebolig her i Svelgen, den var for stor. Jeg greidde ikke styre det lenger, og ville ha det lettstelt. Man må jo ta grep om egen situasjon. Her er det gangavstand til alt, både lege og butikk, sier pensjonist Arne Olav Varpe (77) som har kjøp leilighet av UNU i andre etasje.

Det er heis i bygget, og universell utforming. Boligene er organisert i sameie.

Prosjektleder Kent Rune Bugjerde i UNU sier prosjektet kom i stand gjennom et anbud fra Bremanger kommune som UNU søkte på.

– Anbudsgrunnlaget gikk ut på at utbygger skulle kjøpe bygget for åtte millioner kroner, samtidig som kommunen forpliktet seg til å kjøpe tilbake første etasje med fem kommunale boliger, fem omsorgsboliger og en personaldel. Gjenkjøpsavtalen hadde en verdi på cirka 35 millioner kroner.

Spesialisert seg på gjenbruk

UNU er i utgangspunktet en byggentreprenør med base i Måløy, men har de siste årene også drevet eiendomsutvikling gjennom selskapet UNU Eiendomsutvikling. Dette selskapet har spesialisert seg på å kjøpe gamle bygg, ribbe dem ned til konstruksjonen og gjøre dem om til moderne boliger. Dette har skjedd på mindre steder, der markedet kan være uforutsigbart. Byggeindustrien har tidligere omtalt prosjektet Bryggen Panorama i Måløy der en gammel fiskebod ble totalforvandlet til et eksklusivt leilighetskompleks med 27 enheter. Dette ble bygget i 2017. Noe liknende gjorde de på Nordfjordeid med Englundtunet, ferdig i 2020. I tillegg til Svelgen Panorama som nå er overlevert, holder de på med Bryggekanten på Bryggja med elleve leiligheter i et gammelt butikkbygg i sjøkanten.

UNU har lykkes med denne nisjesatsingen i bygder og småbyer, en satsing som også har ført til viktig byfornyelse siden byggene har stått til forfalls. Bugjerde forklarer hvordan det er mulig å tjene penger på denne type satsing på små steder.

– For det første ligger disse byggene på veldig fine tomter. Svelgen Panorama ligger på den flotteste tomten i hele Svelgen med panoramautsikt mot solnedgangen. Det har litt å gjøre med dagens fokus på klima og miljø. Gjenbruk er bra for miljøavtrykk. Vi bruker gamle betongkonstruksjoner om igjen. Vi sjekker selvsagt nøye betongen før vi går løs på et slikt prosjekt. Men erfaringen er at det generelt er bygget mye bra betongkonstruksjon. Den gamle betongen er gjerne dimensjonert for mye større laster enn dagens konstruksjoner. Som utbygger sparer vi en del penger om vi kan gjen-
bruke gamle konstruksjoner, det blir også en del av regnestykket for å få solgt boligene i et lite marked.

Kommunal garanti avgjørende

– Vi må selvsagt gjøre grundige vurderinger når vi skal gå inn på slike prosjekter i små markeder, ikke minst krever finansinstitusjonene det. Når det gjelder markedet i Svelgen, så vi at det er god driv i næringslivet her med Elkem, og Steinvik Fiskefarm som satser på landbasert oppdrett. Det finnes heller ikke tilsvarende boligprosjekter her. Når også kommunen var med og garanterte for tilbakekjøp av første etasje, valgte vi å satse, sier prosjektlederen.

Assisterende prosjektleder Sindre Refvik sier UNU ble møtt av et bygg i forfall, og at jobben sommeren 2020 startet med å rive alt det gamle. Selskapet Bossmann ble leid inn til denne jobben.

– Betongkonstruksjonene og takstoler i tre stod igjen. Det er det eneste gamle. Siden vi kunne bruke de gamle konstruksjonene, sparte vi oss også mye grunnarbeid. Vi begynte med yttervegger og brannvegger, som er satt opp som standard reisverk. På nedsiden mot sjøen er det i hovedsak vinduer. Så innrettet vi hver leilighet og begynte innredningen. Det er satt opp standard trevegger som romskiller inne i leilighetene, forklarer Refvik.

Det er den lokale produsenten Nordvestvinduet på Almenningen som har levert tre-alu-vinduene. UNU hentet nylig sin nye daglige leder, Rune Sætren, fra tilsvarende stilling hos nettopp Nordvestvinduet.

Ikke problem med fremføring

Et problem som kan dukke opp i forbindelse med gjenbruk av gamle konstruksjoner, er at takhøyden blir for liten til moderne bygging, der infrastruktur med ventilasjon, rør, elektro og sprinkleranlegg ligger i kanaler i taket. Denne problemstillingen har i liten grad vært gjeldene her.

– Takhøyden mellom betongkonstruksjonene har vært fra 2,70 til 3,0 meter. Innvendig takhøyde i leilighetene er 2,40 meter. Det betyr god plass til fremføring, sier Refvik.

Han sier at gulvene på første plan er støpt opp igjen, med radonsperre.

– I første etasje har vi støpt opp med vannbåren varme i alle rom, unntatt soverom. Denne etasjen varmes av avtrekksvarmepumpe. I andre etasje har vi brukt flytmasse til avretting av gulvene. Her er det luft-til-luft varmepumpeanlegg, med varmekabler som tillegg til de som ønsket det.

Som overflate på gulv er det lagt parkett i andre etasje, mens det er gulvbelegg i første etasje. På vegger er det sparklet og malt gips, mens det er Tak-ess plater i alle innvendige tak. På badene er det lagt Fibo baderomsplater, gulvene er flislagt.

Steni fasadeplater

På fasaden er lagt tilnærmet vedlikeholdsfrie Steni fasadeplater, i kombinasjon med beiset trekledning. På sørfløyen og deler av nordfløyen der det er skråtak, er det lagt takplater, mens den flate delen av taket er tekket.

Det er felles inngang på bakkeplan mellom sør- og nordfløyen. Trappe- og heissjakten er også gjenbrukt. I andre etasje har boligene inngang via svalgang på baksiden. Her er det glassrekkverk fra Sunnfjord Glass, i kombinasjon med royalimpregnerte spiler.

Ifølge Refvik har koronapandemien medført vanskeligheter med å få tak i bygningsfolk.

– Det blir fort slik på store prosjekter med mange angrepspunkt, at du aldri er nok folk. Det har vært vanskelig å få tak i innleid arbeidskraft. Men prosjektet har gått bra og vi overleverte etter planen. Andre etasje ble overlevert i januar, første etasje i slutten av mars.


Flere prosjekter