Supersensor vant 100.000 kroner for grønn digitalisering

Norske Disruptive Technologies ble stemt frem av Byggedagene-publikumet som beste forretningsidé i Innovasjon Norges store innovasjonskonkurranse «Grønn digitalisering».

Litt over 400 deltakere på Byggedagenes andre og siste konferansedag stemte frem en norskutviklet trådløs sensor som beste idé av fem finalister valgt ut av et ekspertpanel bestående av representanter fra Bygg21, Sintef Byggforsk, Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova.

De fem finalistene var Per Erik Svendsrud i Tippnett AS, Henning Thorsen i Termowood AS, Heidi Erikstad i Elverum kommune, Haavard Bell i Catenda AS og Ole Petter Novsett i Disruptive Technologies.

Publikums favoritt

Byggedagene-publikumet stemte frem sine favoritter blant de fem finalistene via det digitale quiz-programmet Kahoot, og det var Ole Petter Novsett og Disruptive Technologies som høstet flest stemmer.

Vinneren ble annonsert som avslutningen av Byggedagene 2017.

– I denne konkurransen har vi vært på jakt etter nye lønnsomme verktøy som flere kan ha nytte av og som kan bidra til å gjøre byggenæringen mer bærekraftig, digital og eksportrettet. Og vinneren leverer. De utfordrer byggebransjen til å være mer nytenkende, mer miljøvennlig og mer kostnadseffektiv, sa administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge da hun delte ut prisen på 100.000 kroner til Ole Petter Novsett.

Supersensor

Novsett selv sier til Byggeindustrien at dette er en viktig seier for selskapet, og at det er vel så verdifullt for Disruptive Technologies å fange byggenæringens oppmerksomhet som å vinne premiepengene.

– Teknologien vi tilbyr, er ennå ikke så godt kjent, men vi tror den vil kunne endre alt, både i prosjekt og eiendomsdrift, sier vinneren entusiastisk.

– Nå får vi fortalt historien om dette.

Sensoren til Disruptive Technologies skal kunne fange opp en rekke forhold rundt seg, og vil gi prosjekteier og eiendomsbesittere muligheten til å både forutse og overvåke feil med stor nøyaktighet.

I dag kan de frimerkestore, trådløse sensorene registrere temperatur, berøring og bevegelse, installeres enkelt, og har en batteritid på 15 år. Novsett forteller at langt mange flere funksjoner skal inn i produktet.

– Vi kommer til å se på vann og fukt, og både CO2 og trykk kan vi utvikle løsninger for. Det er bare fantasien som setter grenser.