BADEROMSKABINER. Disse baderomskabinene fra Recess skal gjøre Veidekke til en mer effektiv boligbygger. Foto: Christian Aarhus

Supermodulene som skal få ut Veidekkes Max-potensial

Med en supermodul skal Veidekke Max sørge for en mer effektiv boligbygging i Sverige, og på sikt kan systemet komme til Norge også.

Veidekke Max er den svenske grenen av det norske entreprenørkonsernets forsøk på å bygge boliger smartere. Lenge jobbet svenskene med det såkalte Kärnhuset, et modulhus de prøvde å standardisere, men som etter hvert ble skrinlagt.

De siste tre årene har derimot Veidekke Entreprenad arbeidet med Max-konseptet. Et konsept som består av de tre delene; teknikk, prosess og organisering. Sentralt i dette er en baderomsmodul litt utenom det vanlige.

Recess

Baderomsmodulen lages av Recess utenfor Stockholm - et selskap som Veidekke kjøpte 70 prosent av før sommeren. Den inneholder – foruten baderom – alle tekniske installasjoner som man behøver i leiligheten. Dessuten bygges modulene i fiberbetong, og uten noen form for organiske materialer. På denne måten minimeres fuktproblematikken.

På den ene siden av kabinen ligger alt av kabler og rør til elektro, VVS og ventilasjon, samt sikringsskap. Alt av ledninger og rør blir tilpasset spesifikasjonen til leiligheten, og kan enkelt rulles ut på byggeplassen.

Kabinene bygges inne i Recess lokaler hvor fiberbetongen også går gjennom en lang herdeprosess. Totalt kan fabrikken – som nå bygges ut – levere 800 slike moduler i året, og da Byggeindustrien var på besøk var det over 80 enheter inne i hallene.

I Sverige er allerede to prosjekter med modulene og MAX-konseptet under bygging. Pilotprosjektet Hildedal utenfor Gøteborg består av 45 leiligheter. Her tok det en og en halv time fra de fem kabinene kom på byggeplassene til de var ferdig montert. I tillegg er de i gang med et betydelig større prosjekt i Sollentuna med 230 leiligheter.

Arkitektonisk frihet

Veidekke er raske med å påpeke at det ikke dreier seg om rene modulbygg. Et av ankepunktene mot Kärnhuset var at huset på tross av at det ble effektivt var det lite spennende, derfor var det å gi arkitektene spillerom viktig i Max-konseptet.

– Akkurat nå har vi tre modulmodeller å velge mellom, og alle kan speilvendes. Arkitekten kan leke med dem så han får til den planløsning han vil ha, forklarer daglig leder og Recess-gründer Anders Larsson til Byggeindustrien.

– Dessuten legger konseptet opp til samme innvendig høyde, og samme heisløsning. De må bruke disse delene, men man står fritt til å utforme tak og fasader som man ønsker, legger han til.

Ikke bare teknikk

- Modulen er hjertet i våre leiligheter, men Veidekke Max består ikke bare av teknikk. Det handler om en helhet bestående av prosess, teknikk og organisering, sier Malte Niclasson i Veidekke Entreprenad.

Sentralt i denne tankegangen er helheten og tidlig involvering av alle. Veidekke jobber derfor sammen med arkitekter, rådgivere, byggherre og egne ansatte på en felles digital modell før selve byggingen starter. Tanken er som kjent at man skal luke ut feilene på prosjekteringsstadiet. Selv mener de at dette grepet alene skal kunne kutte ned byggetiden med 35 prosent sammenlignet med et tilsvarende tradisjonelt prosjekt.

Når det kommer til selve produksjonen mener de at modulene og det faktum at håndverkerne selv har vært med i planleggingsfasen vil føre til store tidsbesparelser her også. Det legges også opp til en flat organisasjonsstruktur på byggeplassen.

– De 25 første modulene vi bygger har vi ikke råd til å selge. På samme måte som de 40 første leilighetene er dyre, men så kommer effektiviteten. Den effekten vil vi ha fra de første leilighetene, poengterer Larsson.

Til Norge?

– Alle prosjekter i regi av Veidekke Bostad skal testes for Max. Hittil har vi en utfordring med modulene i små leiligheter, men vi jobber med å utvikle en enda mindre modul også. Målet vårt er at det ikke skal være mulig å si nei til Max, understreker Niclasson i Veidekke Entreprenad.

Det har allerede vært stor interesse for Recess-modulene og Max-tankegangen fra Norge. Blant annet har Block Berge Bygg vært i samtaler med sitt svenske søsterselskap.

– Jeg overbevist om at det vil fungere i Norge også. Byggemåten deres er ganske lik, og byggekostnadene er jo høyere i Norge enn i Sverige. Så det burde finnes et marked sier Larsson, og legger til at transport heller ikke er noe problem.

Han kan også fortelle at Recess tidligere har levert fiberbetong-moduler til utbyggingen av det norske nødnettet.