Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Submet er konkurs

Submet Construction nådde ikke fram med erstatningskravene etter at AF Gruppen hevet kontrakten deres på Nasjonalmuseet. Nå har de kastet inn håndkledet.

Submet Construction la før jul inn et sluttavregningskrav på 92 millioner kroner etter at AF Gruppen hevet storkontrakten på Nasjonalmuseet til en verdi på 270 millioner.

Daglig leder Morten W. Nielsen var tydelig på at Submet Constructions framtid sto og falt på om de fikk erstatning, men partene kom ikke fram til en utenomrettslig løsning.

Bedriften tok derfor kontakt med advokatfirmaet Ræder, hvor to advokater har jobbet i flere uker med en stevning.

Nå har arbeidet stoppet opp.

- Advokatene fikk tommelen ned fra sin ledelse om å jobbe videre med søksmålet. De ville ikke legge ned mer ressurser i saken før de fikk penger på bordet. Det skjønner jeg godt, men vi har ikke mer midler. Derfor ble vi enige med Ræder om at det var riktig å melde oppbud, sier Nielsen.

Håper bostyret forfølger saken

Han sier Submet Construction nå er begjært konkurs, og at det er oppnevnt et bostyre. Nilsen håper de vil følge saken videre.

- Bostyret består av solid team på seks advokater fra advokatfirmaet Piper. Vi skal ha et møte med dem og advokatene fra Ræder i morgen. Jeg tror og håper bostyret vil følge saken videre og finne en løsning som er positiv for kreditorene våre, sier han.

Mens konflikten med AF Gruppen har pågått, har de  polske eirene av bedriften startet opp det nye selskapet Submet AS. Det er ifølge Nielsen et bemanningsforetak, hvor de leier ut sine tidligere medarbeidere til bygg- og anleggsnæringen.

- Det nye selskapet vil fortsette driften inntil videre, sier Nielsen.

- Opptrådt ryddig

Det var 22. september AF Gruppen hevet kontrakten med Submet på Nasjonalmuseet. Årsaken var bedriftens likviditetsproblemer, og at de ifølge AF Gruppen ikke har ivaretatt sine forpliktelser.

Les også:Submet på konkursens rand – kastes ut av Nasjonalmuseet

Submet-sjefen har tidligere uttalt likviditetsproblemene oppsto fordi de ikke har fått betalt for nær 40 millioner av utførte endringsarbeider, samt at AF Gruppen har holdt igjen vel 20 millioner i utførte kontraktsarbeider.

Les også: Submet: - Har ikke fått betalt for utførte endringsarbeider på Nasjonalmuseet

Wibeke Brusdal, kommunikasjonsdirektør i AF Gruppen har tidligere bekreftet overfor Byggeindustrien at sluttoppgjøret med Submet ikke har ført fram.

- Vi mener vi har opptrådt ryddig overfor Submet både før og etter at vi måtte avslutte kontrakten fordi selskapet ikke ivaretok sine kontraktsforpliktelser, skrev hun i en e-post.