Student: – Bygg21 overbeviste meg om byggenæringen

Mens medstudenter mener bygg og anlegg er «usexy», er masterstudent Oda Aase Johnsen sikrere enn noen gang på at hun vil være med å bygge fremtiden gjennom byggenæringen.

Masterstudent Oda Aase Johnsen er begeistret for Bygg21.

– Mange gullkorn i @Bygg21 sin strategi. Som masterstud. Setter jeg pris på målet om at vi stud. skal bidra til næringen. Jeg tar utfordringen!, skrev Oda Aase Johnsen på Twitter bare noen timer etter at Bygg21-strategien ble lansert mandag ettermiddag.

Meldingen hennes ble retweetet av Bygg21 og favorittmarkert av Bygg21-leder Petter Eiken kort tid etterpå. Men hva er det som får en ung student på Copenhangen Business School til å engasjere seg i Bygg21?

– Etter å ha lest Bygg21 sin strategi er jeg overbevist om at jeg heller vil være med å bygge fremtiden enn å produsere noen fine powerpoints som aldri ender i noe, sier Oda Aase Johnsen til Byggeindustrien.

3 av 4 under 30 ser ned på næringen

I forrige utgave skrev Byggeindustrien om at tre av fire under 30 år mener bygg- og anleggstekniske fag har lav status. Rekrutteringen til faget er også rekordlav. Oda Aase Johnsen kjenner seg igjen i de negative holdningene som har fått rotfeste hos mange unge.

– Da jeg nevnte for noen medstudenter at jeg vurderer å skrive masteroppgave knyttet til Lean og byggebransjen, fikk jeg ingen annerkjennelse for at det kunne være interessant. En medstudent sa rett ut at han syntes det hørtes usexy ut, og oppfordret meg til å finne noe mer interessant, forklarer Oda Aase Johnsen.

- Må selge inn næringen

Masterstudenten mener byggenæringen selv har et ansvar for å selge inn bygg og anlegg til de unge.

– Konsulentselskap etter konsulentselskap har gjort sitt beste for å rekruttere de dyktigste masterstudentene, og mange studenter har allerede signert kontrakter for de store selskapene for neste høst. En studievenninne fortalte meg nylig at hun ville jobbe i en bedrift som var der den virkelige verdiskapningen i samfunnet skjedde, og skrev nylig under en kontrakt som revisor hos en av de fire store fordi hun ikke så noe alternativ.

– Tenk på det, konsulentbransjen stjeler studenter foran snuten deres fordi dere ikke er synlige nok, sier hun med klar adresse til aktørene i byggenæringen.

Bygg21-leder Petter Eiken er glad for at Bygg21-arbeidet har inspirert masterstudenten til å satse på byggenæringen.

- Vi trenger jo ungdom som vil se at det de gjør påvirker samfunnet. Det er aktivitetene i vår næring som gjør at Google Earth må oppdateres, sier Petter Eiken.

Han legger til at næringen trenger kreative ungdommer som bruker sin teoretiske ballast il å gjøre ting annerledes enn forrige generasjon.

- Det er flott at Bygg21-arbeidet er med å inspirere studenter, og jeg skal snakket om strategien på BM-dagen på NTNU i neste uke, sier han.

BNL vil ha rekrutteringsløft

Byggenæringens Landsforening sin administrerende direktør, Jon Sandes, pekte tirsdag på hvor viktig et rektutteringsløft er for næringen. Han håper Bygg21 kan bidra.

– Byggenæringen har et stort samfunnsoppdrag og må bidra til å løse utfordringer knyttet til blant annet befolkningsvekst og klimaendringer. I lys av dette, trenger vi også et rekrutteringsløft. Her håper vi at Bygg21 kan bidra til å synliggjøre alle de mulighetene som ligger i næringen for de unge som skal velge utdanning. Næringen er avhengig av god rekruttering fremover, sa Sandnes i etterkant av Bygg21-lanseringen.