Straffbart med ikke-godkjent renhold

Fra 1. desember er det straffbart å kjøpe eller leie inn tjenester fra renholdsbedrifter som ikke er godkjent av Arbeidstilsynet.

Alle bedrifter og offentlige etater som kjøper inn renholdstjenester, må sjekke om firmaet som vasker hos dem, er oppført i renholdsregisteret på arbeidstilsynet.no, enten som godkjent eller med søknad under behandling.

Er de ikke det, driver de ulovlig, og innkjøpere begår en straffbar handling ved å kjøpe tjenester av dem, opplyser Arbeidstilsynet.

Som et ledd i godkjenningsprosessen, skal arbeidsgiver utstyre ansatte renholdere med ID-kort. 2.300 renholdsvirksomheter har til nå søkt om godkjenning.

– Det betyr at det i løpet av de neste månedene vil utstedes flere tusen ID-kort. De skal bæres synlig av renholderne, som et bevis på at de jobber hos en virksomhet som tilbyr sine arbeidstakere lovlige arbeidsvilkår, sier direktør i Arbeidstilsynet , Ingrid Finboe Svendsen.

SV mener lignende programmer må vurderes i alle bransjer der de ansatte er utsatt for dårlige arbeidsforhold.

– Dårlige arbeidsforhold og lønn under det som er tariff, må straffe seg, sier arbeidspolitisk talsperson i SV, Karin Andersen. (©NTB)