Stormen tar seg opp i Vesterålen og Lofoten

Det er onsdag meldt om full til sterk storm i Vesterålen og Lofoten. Flyplassen i Svolvær er stengt, og det er sendt ut farevarsel på oransje nivå.

Det blåser nå sør og sørvest full til sterk storm med vindkast opp mot 38 meter per sekund flere steder i Lofoten, skriver Meteorologisk institutt i et oppdatert farevarsel.

De understreker at dette er hakket mer enn hva tidligere prognoser indikerte.

– Vi venter fortsatt at lavtrykket skal intensivere seg og at den sterkeste vinden vil treffe Vesterålen de neste timene.

Campingbil blåste av veien

I Sørdalen i Sortland kommune har en campingbil blåst av veien. Det befant seg to personer i campingbilen, og én person har et mulig brudd i en arm. Begge har blitt tatt med av ambulanse, skriver politiet i Nordland på Twitter.

I forbindelse med ulykken vil Sigerfjordtunnelen bli stengt en stund fremover.

Operasjonsleder Remi Johansen i Nordland politidistrikt forteller til NTB at det er mye vær og vind i området.

– Det er spesielt fra Vesterålen vi har fått inn mange meldinger, i området Melbu og Sortland. Der flyr det mye rart – alt fra trær til takflater og reklameplakater.

Oransje farevarsel for Vesterålen

For Vesterålen er det utstedt farevarsel på oransje nivå.

– Vi venter vest og sørvest full til sterk storm med svært kraftige vindkast på 35–40 meter per sekund inn mot Vesterålen og kysten av Troms, skriver Meteorologisk institutt.

Ifølge operasjonslederen har ikke politiet mottatt flere meldinger om skadde personer.

– Bank i bordet. Vi prøver å anmode folk om å være minst mulig ute. Uansett hvor morsomt det er å være ute i dårlig vær, så hjelper det ikke hvis du får en takplate i hodet, sier Johansen.

Svolvær lufthavn stengt

Både Leknes lufthavn og Svolvær lufthavn melder også om svært kraftig vind onsdag ettermiddag, skriver Lofotposten.

Lufthavnsjef Bjørn Opsahl ved Svolvær lufthavn forteller at flyplassen har måttet stenge på grunn av strømbrudd. Alle flyavganger er innstilt.

– Det er mange faktorer som er mot oss nå. Vi mangler strøm, og det er sterk vind, sier han til avisen.

Vakthavende i flytårnet på Svolvær lufthavn, Frank Johansen, sier vinden på det meste har vært oppe i kast på 77 knop, tilsvarende rundt 40 meter i sekundet.

Badestamp blåste av henger

Tidligere onsdag ettermiddag blåste en badestamp av en henger på Gimsøybrua i Nordland langs E10. Det skjedde etter at noen forsøkte å krysse den stengte brua i Vågan kommune. Stampen ble stroppet fast i rekkverket.

Flere bruer er nå stengt i Lofoten, deriblant Rafsundbrua og Kåkernbrua, opplyser operatør Fredrik Nyland ved Veitrafikksentralen til NRK.

– Siden jeg kom på jobb for et par timer siden, har vinden blåst ganske mye opp. Vindkastene på Gimsøybrua er oppe i 42 sekundmeter. Det er lite omkjøringsmuligheter, og det ser ut til at det vil bli stengt en god stund fremover.