Stol for fjernstyring

Kranor har tatt sitt radiostyringssystem fra Hetronic et steg videre. Nå har de nemlig bygget en stol skreddersydd for fjernstyring av en Komatsu gravemaskin på 35 tonn.

Kunden som har bestilt stolen skal bruke den i forbindelse med opprydding av eksplosivrester og blindgjengere på gamle militære skytefelt i Nord Norge. Stolen vil selvsagt også være godt egnet til andre typer oppdrag der det er krav til avstand mellom fører og maskin.

- Stolen har akkurat samme funksjoner som en vanlig gravemaskin og fjernstyringssystemet har en rekkevidde på 200 meter, sier Ørjan Nilsen serviceansvarlig for mobilkraner og stolbygger.

Han forteller videre at Kranor også har ansvaret for monteringen av kameraene som sørger for at maskinføreren kan se egne arbeider på en stor skjerm i trygg avstand fra maskinen.

Nilsen poengterer at maskinen også kan bli styrt av en håndholdt fjernstyrer, men understreker samtidig at stolen på lange dager blir et mer førervennlig alternativ.

- Målsettingen er selvsagt å bygge flere slike stoler, men foreløpig er dette den eneste konkrete bestillingen vi har fått, sier Nilsen.