Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Statsministeren refser Stortinget etter vedtak om innleie

Statsminister Erna Solberg (H) mener Stortingets innstramminger i innleie av arbeidskraft er problematisk og vil ha muligheten for å justere vedtaket.

Statsministeren holdt tirsdag sin halvårlige pressekonferanse og oppsummerte arbeidet både i regjeringen og i Stortinget, og nevnte blant annet nederlagene mindretallsregjeringen har gått på.

– Det mest problematiske vedtaket er innstrammingen i bruk av innleid arbeidskraft. Vi vet for lite om hva konsekvensen vil være, sa Solberg og advarer blant annet om faren for økt byråkrati for bedriftene.

– At et flertall i Stortinget fatter inngripende beslutninger uten høringer eller grundige utredninger kan være krevende. Derfor mener jeg også at Stortinget må se på de praktiske konsekvensene av vedtaket med et åpent sinn, og være åpen for justeringer om vi ser uheldige utslag, sa Solberg

Nederlagene

Hun ga ellers uttrykk for at hun lever godt med nederlagene.

– I 2018 har Stortinget behandlet 249 saker med til sammen 1.582 forslag til vedtak. Jeg har registrert at andre partier har lagt fram skrytelister på ti-tolv punkter som de har fått gjennomslag for. Det får være greit, for da er vel mesteparten av det gjenstående våre seiere, sa statsministeren.

Advarer KrF

Opptjent pensjon fra første krone er en av hovedsakene for Arbeiderpartiet og SV til høsten. De har tatt mål av seg til å skaffe flertall på Stortinget for dette forslaget i ordningen med obligatorisk tjenestepensjon (OTP), der målet er å påføre regjeringen nok et nederlag.

Statsministeren advarer nå KrF mot å følge de rødgrønne.

– Arbeidet med pensjonsreformen har vært krevende helt fra det startet under Bondevik II, og det var krevende under Stoltenberg II. Nå vil reformen bli krevende å stå ved, når endringene blir merkbare for den enkelte. Derfor er det særlig viktig å ikke endre på det som er en bærebjelke i det bærekraftige velferdssamfunnet, for kortsiktig politisk gevinst, advarer hun.

Inkluderende arbeidsliv

Det bærekraftige velferdssamfunnet er regjeringens politiske hovedprosjekt. Solberg mener regjeringen har en gyllen sjanse til å få folk tilbake i ordinært arbeid.

– Denne gangen må vi sørge for at de mange som ønsker en sjanse i arbeidslivet, kommer i jobb. Lykkes vi, vil det være et viktig bidrag til det bærekraftige velferdssamfunnet.