Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, her foran stridens kjerne - Y-blokka i regjeringskvartalet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Statsbygg: - Synd, men trolig delte meninger blant de unge

Flere unge arkitektbyråer har sagt nei til parallelloppdraget i Regjeringskvartalet fordi de mener det er feil å rive Y-blokka. - Rivevedtaket er en politisk beslutning som legger premisset for oppdraget.

Det sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim til Byggeindustrien.

Det var Arkitektnytt som først meldte om arkitektkontorene Superunion og Eriksen/Skajaa som takket nei til paralleoppdraget i Regjeringskvartalet av prinsipielle grunner.

De mener det er et feilgrep å rive Y-blokka.

Begge de to arkitektkontorene etterlyser en åpnere prosess for å få vurdert flere alternative løsninger for Regjeringskvartalet og Statsbygg får også kritikk for ikke å ta nok risiko.

- Det er ikke Statsbygg som har tatt stilling til om hvorvidt Y-blokka skal rives eller ikke.  Vi har fulgt debatten rundt regjeringskvartalet med interesse, men dette er en politisk beslutning som er tatt på bakgrunn av en rekke vurderinger, og som vi i Statsbygg respekterer, sier Hege Njaa Aschim. 

- Synd å miste ung kreativiet

Til sammen 24 konsulentteam leverte nylig sine tilbud i den åpne anbudskonkurransen om parallelloppdrag vedrørende byplanprinsipper og byplangrep for det nye regjeringskvartalet. 

- Hensikten her er å få frem de gode byplangrepene som vi kan bruke videre i planprosessen. Her er vi på jakt etter kreative ideer og vi åpner opp for alt, sier Hege Njaa Aschim.

- Men ikke for bevaring av Y-blokka?

- Nei, for riving av både Y-blokka, S-blokka og R4 er en politisk beslutning som er tatt. Dette er premissene for selve parallelloppdraget. Aksepterer du ikke disse, så synes vi det er greit at du ikke vil være med. Men det er synd at vi mister dyktig, ung kreativitet på bakgrunn av det.

- Når det er sagt finnes det nok forskjellige meninger om dette blant de yngre også, tror Aschim og legger til at det har vært rom konsulentteamene å trekke inn unge talentfulle krefter i sine samarbeidsgrupper. 

Avgjørelse i desember

Statsbygg skal i løpet av desember velge ut fire til syv team av de til sammen 24 konstellasjonene som har meldt sin interesse.

- Da går de i gang med sine prosjekter, men dette vil ikke være en form for konkurranse. Forslagene skal stilles ut for offentligheten, og knskje vil en eller flere av ideene bli brukt. Det er helt åpent hvordan de blir tatt videre i arbeidet, sier Aschim og legger til at det neste steget da vil være prosjektering og konkurranser.

- Men hvilken konkurranseform vi lander på, er umulig å si - rett og slett fordi den fasen vi nå er inne i vil legge mye av grunnlaget for den videre prosessen.