Statkraft åpner vindpark i Nord-Sverige

Torsdag åpner Stamåsen vindpark, den første av fire store vindparker som Statkraft og SCA bygger i Nord-Sverige.

Parken består av 26 vindmøller som ventes å produsere ca 200 GWh årlig. Ytterligere tre vindparker, med 160 vindmøller til, er under bygging i samme område.

Stamåsen vindpark ligger i kommunene Strömsund og Sollefteå i Nord-Sverige. Vindparken består av 26 vindturbiner, hver med en effekt på 2,3 MW. Anlegget på 60 MW ventes å produsere rundt 200 GWh årlig, og har kostet rundt 850 millioner norske kroner. Vindparken eies av Statkraft SCA Vind AB som eies 60 prosent av Statkraft og 40 prosent av SCA.

- Vi er stolte over å sette vindparken på Stamåsen i drift. Vindkraft er et strategisk satsingsområde for Statkraft, og i SCA har vi en innovativ og solid partner med tilgang til de beste vindkraftområdene. Sammen har vi sørget for at vindkraft har fått et gjennombrudd i Nord-Sverige, sier konserndirektør Jon Brandsar i Statkraft.

Første av fire store vindparker under bygging
Statkraft og SCA har ytterligere tre vindparker under bygging i Västernorrland og Jämtland: Mörttjärnberget, Björkhöjden og Ögonfägnaden. Ferdig utbygd vil de fire vindparkene, med sine 186 vindmøller på til sammen 514 MW, bidra med 1,6 TWh i årlig kraftproduksjon. Prosjektet er en av Sveriges største investeringer i vindkraft, til sammen 7,5 milliarder kroner.

- Samarbeidet med Statkraft er det første større vindkraftprosjektet SCA har gått inn i, og SCAs mål er å produsere mer enn 5 TWh vindkraft på sine eiendommer innen 2020. Som den største private skogeieren i Europa, har SCA gode vindressurser i skogene i Nord-Sverige, sier Kenneth Eriksson, styreleder i Statkraft SCA Vind AB.

Fem vindparker planlagt i Midt-Norge
Statkraft åpnet for knapt to uker siden Baillie Wind Farm helt nord i Skottland, selskapets andre vindpark på land i Storbritannia. I Norge har Statkraft tre vindparker i drift, og utvikler nye vindkraftprosjekter gjennom datterselskapet Statkraft Agder Energi Vind (SAE Vind). SAE Vind har nylig fått konsesjon for fem vindparker på til sammen 735 MW i Midt-Norge.