Banesjef T-bane, Thor-Georg Sælid. Foto: Sporveien

Sporveien tar i bruk komposittsviller

I påsken la Sporveien den første vekselen lagt med sviller i komposittmateriale. 

- Opprinnelig skulle kreosotsvillene vært borte allerede i 2018. Mangelen på et godt erstatningsmateriale har gitt en utsettelse til 2022, men da er det også slutt. Vekselen, som ligger ved innkjøringen til Helsfyr T-banestasjon, er den første i sitt slag i Norge, heter det i en melding fra Sporveien. De peker på at materialet har flere fordeler fremfor tresvillene det erstatter. 

- Levetiden er estimert til 50 år, det dobbelte av dagens sviller. Tyngden er den samme, men vekten er mer konstant da vanninntrengingen er langt lavere. Trykk- og strekkstyrken er større, samtidig er den mer mostandsdyktig mot bøying. Dette siste gjør at det kan legges sviller tynnere enn dagens. Komposittsvillene er mer motstandsdyktige mot brann, og er enklere å reparere enn plast der borhull kan fylles med det samme materialet og oppebære samme holdestyrke. De er fullt resirkulerbare, materialet behandles som plast, skriver Sporveien.

De peker også på at miljøeffekten er et vesentlig poeng der svillene ikke gir avrenning mot grunn, verken i lagring eller i bruk, svillene krever heller ikke verneutstyr ved håndtering eller bearbeiding annet enn ved kapping - og da på lik linje med tresviller.

- Svillene har et bruksområde som gjør at de kan erstatte samtlige av dagens tresviller. Sporveksler designet for betongsviller vil fortsatt benytte disse, melder Sporveien.

Svillene har sin opprinnelse i Japan der de brukes i veksler og spor på høyhastighetsbaner, og er også i bruk i flere land i Mellom-Europa og England.