Spår bensinpris på over 15,50 kroner literen

En liter bensin kommer til å koste over 15,50 kroner hvis oljeprisen utvikler seg slik oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB NOR Markets tror.

Bensinprisene i Norge nådde torsdag rekordnivåer på rundt 14 kroner literen som følge av økte oljepriser internasjonalt. DnB NOR Markets mener imidlertid oljeprisen på sikt skal opp til 150 dollar fatet. Det tilsier ytterligere økninger i pumpeprisen, påpeker oljeanalytiker Torbjørn Kjus.

– Vi regner med at bensinprisen stiger med cirka 40 øre literen når oljeprisen stiger med 10 dollar fatet. Det tilsier at vi må betale over 15,50 kroner for en liter bensin når oljeprisen klatrer til 150 dollar fatet, sier Kjus til NTB.

Olje- og bensinprisen svinger kontinuerlig, men mindre svingninger fører knapt til merkbare svingninger i pumpeprisen. Kjus mener imidlertid at oljeprisen kommer til å stabilisere seg på et nivå rundt 150 dollarer fatet innen 2015.

Fryktdrevet prisvekst
Men den kraftige oppgangen i oljeprisen som følge av uroen i Midtøsten og Nord-Afrika, lar seg imidlertid også merke for norske bilister. Torsdag var prisen på snaut 120 dollar fatet, det høyeste nivået på rundt to og et halvt år. Fredag bidro beroligende nyheter fra Saudi-Arabia til at oljeprisen gikk ned til rundt 112 dollar.

Saudiarabiske tjenestemenn gjentar at landet vil øke sin produksjon for å kompensere for bortfall av libyske oljeleveranser, ifølge Financial Times.

Store deler av oljeproduksjonen i Libya har stanset helt opp på grunn av den folkelige oppstanden mot Muammar Gaddafi. Selv om landet er en relativt liten leverandør på det globale oljemarkedet, drives oljeprisen opp av frykt for at uroen skal bre om seg i Midtøsten og ramme større leverandører – ikke minst Saudi-Arabia, som står for 12 prosent av verdens oljeproduksjon.

Frykter tilbakeslag
Senioranalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, påpeker at det er høyst usikkert hvordan situasjonen i Midtøsten og Nord-Afrika vil utvikle seg, og at det derfor er vanskelig å spå om utviklingen i oljeprisen.

– Hvis situasjonen roer seg i disse områdene vil oljeprisen falle tilbake til rundt 100 dollar fatet, men hvis uroen eskalerer kommer vi til å se mye høyere priser globalt, sier han.

I en analyse fredag advarer Nordea mot at kraftig prisøkning på kort tid vil kunne sterkt bremse den begynnende veksten i europeisk og amerikansk økonomi. Hvis råoljen når 150 dollar fatet på kort tid, vil det føre til at finansmarkedene begynner å stille spørsmål ved den finansielle rekonvalesensen i Europa og USA.

«Desto lenger krisen pågår, dess høyere er risikoen for ytterligere økning i oljeprisene og et større tilbakeslag i finansmarkedenes risikovilje og i realøkonomien,» heter det seg i analysen.