Leder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum mener regjeringen har vært altfor passive etter at det ble klart at Storbritannia skal forlate EU. Nå krever han at statsministeren redegjør for Norges strategi etter brexit. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sp ber regjeringen forklare seg om brexit

Senterpartiet krever at statsministeren redegjør for norsk strategi når Storbritannia forlater EU. Prematurt, mener europaminister Elisabeth Vik Aspaker.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) beskylder regjeringen for å ha vært altfor passiv etter at det ble klart at Storbritannia skal forlate EU.

– Når Stortinget nå møtes i høst, må statsministeren komme dit og redegjøre for hva strategien skal være, sånn at vi får en bred debatt i Stortinget med regjeringen til stede om hva vi nå gjør. Både når det gjelder en handelsavtale med Storbritannia, og når det gjelder videre samarbeid med EU, sier Vedum til NRK.

– Vi har vært passive fra norsk side, og nå må regjeringen si hva dens strategi er, sier han.

Analysearbeid i gang

Europaminister Elisabeth Vik Aspaker (H) avviser tvert at regjeringen har vært passiv i saken.

– Slagsvold Vedum har helt feil hvis han tror at regjeringen har sittet med hendene i fanget siden folkeavstemningen i Storbritannia. Vi har satt i gang et bredt analysearbeid, sier europaminister Elisabeth Vik Aspaker (H) til NTB.

I dette analysearbeidet er departementene i ferd med å grave seg helt tilbake til 1970-tallet for å undersøke hvilke relasjoner Norge hadde til Storbritannia før EØS-avtalen kom på plass. Formålet er å vurdere hvilke tidligere avtaler det er mulig å bygge videre på, og hva som må suppleres.

– Det er et betydelig arbeid, men vi er i gang med det. Vi har ikke ligget på latsiden, sier Vik Aspaker.

Vil holde Stortinget orientert

Vik Aspaker mener samtidig at det er «prematurt» med en egen redegjørelse for Stortinget om brexit. Til det vet vi fortsatt for lite om hva britene vil gjøre. Men stortingspolitikerne vil bli holdt løpende orientert.

– Som europaminister holder jeg to redegjørelser i året. Utenriksministeren holder også sin redegjørelse. Og så er det trontaledebatten. Vi skal bruke alle de mulighetene vi har, sier Vik Aspaker.

Hun fastslår samtidig at brexit vil bli et hovedtema når Stortingets europautvalg holder sitt neste møte allerede i september.