Solstrandvegen

Strandlogo

Strandlogo

ABOlogo

ABOlogo

ByggmesterenVest

ByggmesterenVest

SundtMorstøl

SundtMorstøl

VestGulventreprenør

VestGulventreprenør

AltHeis

AltHeis

Venty

Venty

Andre byggetrinn på boligprosjektet ovenfor Os sentrum består av to bygg med til sammen 29 leiligheter.

Fakta

Sted: Os i Vestland

Prosjekttype: Nybygg, boliger

Entreprisekostnad uten merverdiavgift: Cirka 82 millioner kroner

Byggherre: Obos

Totalentreprenør: Strand

Arkitekt og landskapsarkitekt: ABO Plan og Arkitektur

Rådgivere: RIB, RIG, RIA, RIBfy, RIEn: Rambøll l RIBr: Firesafe l RIVA, RIV: Skaatun VVS l RIE: Straume Elektriske

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Fyllingen Maskin l VA- og rørleggerarbeider: Skåtun VVS l Betongarbeider: Sundt & Morstøl l Armering: Halfen l Prefab elementer: Nobi l Gulvstøp/summing: Vest Gulventreprenør l Stålkonstruksjoner: Bergen Mekaniske l Flis: Mur og flisservice l Tømrer: BMV l Lås og beslag: Låssenteret l Parkett: Format l Maler: RSV l Fast innredning: HTH l Brannsikring: Damsgård l Ventilasjon: Venty l Elkraft: Straume Elektriske l Taktekking: Protan Entreprenør l Trapper og rekkverk: Rekkverkspesialisten l Blikkenslager: Fjell Blikk l Heis: Alt Heis l Utomhus: Park og Hage

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Byggherre er Obos. Byggene er tegnet av ABO Plan og Arkitektur og ført opp i en totalentreprise av FM Strand. Entreprisekostnaden er på cirka 82 millioner kroner. Arbeidet ble fullført i november i 2022.

Prosjektleder Kristoffer Bodvin i FM Strand forteller at byggingen har gått bra, til tross for Covid-19 og vareforsinkelser på grunn av krigen i Ukraina.

– Vi praktiserte BIM og Lean Construction. Lean var meget vellykket, på grunn av god planlegging av fremdrift. Vi hadde en tredagers samling med underentreprenøren og laget en plan som holdt, sier Bodvin.

60 til 136 kvadratmeter

Bygg 1 har tre etasjer og rommer 22 leiligheter. Bygg 2 har fire etasjer og sju leiligheter. Under Bygg 1 ligger det et parkeringsanlegg. Leilighetene er fra 60 til 136 kvadratmeter store og har fra ett til fire soverom.

Standarden er god og kjøperne hadde en rekke tilvalgsmuligheter. Det er trestavs hvitlakkert eikeparkett på gulv. Baderommene er flislagte. Alle leilighetene har egne terrasser, noen opp til tre.

Det er biloppstillingsplasser for alle leilighetene i parkeringsanlegg eller i carport i bakkant av byggene. I parkeringsanlegget er det lading for elbiler. Hver leilighet får to plasser for sykler, minst en av dem er under tak. Både leiligheter og uteområder har universell tilgjengelighet. Uteområdene er pent opparbeidet og ligger skjermet til i forkant av Bygg 1, noe som gjør prosjektet barnevennlig. Fra de øverste leilighetene er det utsikt over Bjørnafjorden.

Utsikt i alle retninger

Partner og sivilarkitekt Signe Mossige i ABO Plan & Arkitektur forteller at Solstrandvegen har en unik byggetomt som har vært utgangspunkt for formgivingen.

– Her er det solrikt og med utsikt i alle retninger. For at så mange som mulig skulle få ta del i dette, ble byggetrinn 1 utført som tre punkthus der alle leilighetene hadde to balkonger og lysinnfall og utsyn i minst to himmelretninger. Bygningsmassen ble brutt ned i mindre volum for på best mulig vis være tilpasset eksisterende bygningsmiljø, sier Mossige.

Byggetrinn 2 viderefører dette formspråket med et nytt punkthus som overgangsform til et langstrakt lamellbygg. Dette er satt sammen av skråstilte lameller knyttet sammen med svalgang og to trappehus.

– Mot sør har alle leilighetene privat balkong, og mot nordvest fører skråstillingen av lamellene til at man får vestvendt privat uteplass som utvidelse av svalgangen. Plassering av trappehusene fører til minimalt med trafikk foran uteplassen på svalgangen. Farge- og materialvalget er tilpasset palett på allerede oppført byggetrinn. Bygningskroppene er vekselvis trekledd og platekledd. I private innhukk har vi kledd med Formica Erable Whiskey, trapperommene og heiser framstår som røde volum og hovedkroppen er utført med mørk brun stående trekledning og hvite Cembrit-plater, sier Mossige.

Del E, F og G i Bygg 1 har endret struktur fra andre til tredje etasje.

– Vi måtte her tegne etasjene oppover og nedover for å få føringsveier og plassering av våtrom til å gå opp. Materialmangel og leveringstider skapte en situasjon der valg også måtte gå på hva som var mulig å få tak i. Platekledning i private innhukk fikk vi etter klappjakt, der vi fikk reservert de siste platene som var å få tak i. Covid skapte slik litt ekstra arbeid på hjemmekontoret, men det landet bra, sier Mossige.

12.000 års platå

Solstrandvegen er prosjektert og ført opp etter Tek17. Oppvarming skjer med radiatorer i stuer og elektriske varmekabler på baderom. Det er lagt til rette for installasjon av felles varmepumpe. Det er balansert ventilasjon med varmegjenvinning.

Prosjektet ligger på Haugeterrassen, et platå nordøst for Osøyro, og ved innkjøringen til Solstrandvegen. Haugeterrassen ble skapt ved slutten av forrige istid for 12.000 år siden. Arkeologiske funn viser at det bodde folk på dette platået allerede for 3.500 til 4.000 år siden, det vil si fra slutten av steinalderen eller fra bronsealderen.

Grunnen består av fjell og myr. Det er membran og ventilasjonshull under de delene av byggene som ikke ligger over parkeringsanlegget.

Betong og stål

Bygg 1 er langstrakt og tilnærmet rektangulært. Bygg 2 er tilnærmet kvadratisk. Bærende konstruksjon er en kombinasjon av plasstøpt betong og søyler og dragere av stål. Terrasser og trapper er av prefabrikkert betong. Takene er flate, isolerte og tekket med asfaltbelegg. Fasadene har trekledning og hvite og røde fasadeplater.

Da byggeaktiviteten var på topp var cirka 50 personer med. Solstrandvegen byggetrinn 2 er ført opp uten fraværsskader.


Flere prosjekter