Statsminister Erna Solberg sier det mangler kvinnelige toppsjefer i børsnoterte selskaper. Foto: Trond Joelson

Solberg: – Kvinnelige toppsjefer er mangelvare i næringslivet

Statsminister Erna Solberg (H) reagerer på mangelen på kvinnelige ledere i børsnoterte selskaper og sier ansettelser i denne bransjen kan virke bestemt på forhånd.

– Det er noen faktorer i rekrutteringen som gjør at menn får ekstra pluss. Ofte, når man ser beskrivelsen av hva som skal til, kan man mistenke at det er bestemt hvem som skal få jobben, sier Solberg til Dagens Næringsliv.

Solberg ble bedt om å kommentere styringen av norsk arbeidsliv som er svært kvinnedominert. Hun viste da til den totale mannsdominansen i næringslivet, uten å ville gi eksempler.

Eks-styreleder i Telenor Svein Aaser mener Solberg undervurderer styrene.

– Det er en vilje til å se etter kvinner, men det er påfallende at det ikke finnes noen, mens vi ser kvinnelig dominans i det politiske liv og i den offentlige sektoren. Det virker som det er noen andre ting som gjelder i næringslivet, og det overrasker meg litt, sier Aaser.

Administrerende direktør i Telenor Norge Berit Svendsen sier det er typisk å framheve mangler hos kvinnelige sjefer.

– Det er mye enklere å peke på hva en dame ikke kan, også etter at hun har fått jobben. Menn kan «alt». Menn har valgt menn i Norge, det er jo derfor det er så mange menn i ledende stillinger, sier hun.