Erna Solberg sier det er viktig med frivillighet, men vil ikke svare på hva som skjer dersom det fortsatt er for mange kommuner i Norge etter 2017. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Solberg: Hver niende kommune må slå seg sammen

Minst 50 kommuner, det vil si hver niende kommune, må slå seg sammen for å oppnå en ny grense på maksimalt 400 kommuner her i landet, mener statsminister Erna Solberg (H).

I dag har Norge 428 kommuner. Til nå har tre kommuner sagt at de vil slå seg sammen til én – Sandefjord, Andebu og Stokke – og Norge får dermed 426 kommuner.

Regjeringen vil ikke ha mer enn 400 kommuner, slår Solberg fast overfor Aftenposten.

For å oppnå dette antallet, må minst 50 kommuner slå seg sammen, det vil si hver niende kommune.

– Vi gjør jo ikke dette bare på gøy. Det er for å sikre velferdssamfunnet vårt i framtiden. Det er viktig å huske at en tredel av landets kommuner har under 3.000 innbyggere. Og over halvparten har under 5.000, sier Solberg, som mener kommuner må ha en viss størrelse for å ha tilstrekkelig kompetanse og dermed gi innbyggerne ansvarlige tilbud.

Kommuner som slår seg sammen innen 2017, skal få det Solberg kaller «gulrøtter». Men hun avviser fullstendig å svare på hva som skjer etterpå, hvis det da fortsatt er for mange kommuner her i landet.