Statsminister Erna Solberg inviterer til halvårlig pressekonferanse i regjeringen sitt representasjonsanlegg i Oslo onsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Solberg: En retning i det vi gjør

Statsminister Erna Solberg (H) mener enkeltsakene som regjeringen har levert, peker i samme retning og viser at en ny kurs er satt for Norge.

– Det er en retning i det vi gjør, sa Solberg da hun onsdag holdt sin oppsummerende pressekonferanse foran sommerferien.

– Vi er godt i gang med å gjennomføre nye ideer og bedre løsninger. Vi skal fornye og forenkle og forbedre, sa Solberg.

Hun slo fast at regjeringen har «knekt koden» for etter- og videreutdanning av lærere og pekte på at søkingen har økt med 75 prosent. Solberg mener også at det politiske tempoet er høyere innen innovasjon, konkurransekraft og forskning og slo fast at hun er særlig fornøyd med at brukerstyrt personlig assistanse er blitt rettighetsfestet.

– Det er en frigjøringsreform for mange med tunge funksjonshemninger, sa Solberg.

Hjemmetrøbbel

Statsministeren slo fast at hun finner det leit at KrF tirsdag trådte ut av byrådet i hjembyen Bergen.

– Det er én sak som er vanskelig: Trasévalget for bybanen. Hvis du kjenner bergensere, er det sterke følelser i slike saker. Sånn er det mange steder, men det er ekstra sterkt i Bergen, sa Solberg.

Hun har imidlertid fortsatt tro på et godt borgerlig samarbeid framover, og viser til de mange ulike borgerlige konstellasjonene som har styrt Oslo i en årrekke.

Under pressekonferansen fikk Solberg også spørsmål om kronprinsparets valg av privatskoler, noe hun ikke fant grunn til å kritisere.

– Jeg har aldri vurdert at mine barn skal gå på privatskole, men jeg respekterer alles rett til å gjøre egne valg for sine barn, sa Solberg.

Tigging

Statsminister Erna Solberg (H) var i sin tid motstander av forslaget om et tiggeforbud. Fremdeles advarer hun mot å tro at alle utfordringer forsvinner med vedtaket Stortinget fattet denne uken.

– Det er et bra vedtak, men vi må ikke være naive. Det vil være folk som selger roser og annet på gatene når det ikke lenger er lov å tigge, sier Solberg.

Høyre og Frp fikk flertall for et kommunalt tiggeforbud ved hjelp av Senterpartiet, og de tre partiene åpner for at et nasjonalt forbud vil bli innført neste år.

– Det er viktig å holde fast ved bakgrunnen. Det innføres på grunn av koblingen mot organisert kriminalitet. Dette handler ikke om at vi ikke tåler å se at folk tigger eller har det vanskelig, sa Solberg.

Hun mener det er «godt dokumentert» at omfanget av organisert kriminalitet i randsonen blir større jo mer attraktivt det er å komme til Norge for å tigge.

Syria

Regjeringen har brukt mye tid på det sikkerhetspolitiske området etter at krisen i Ukraina brøt ut, anførte Solberg under pressekonferansen.

– Det sikkerhetspolitiske tyngdepunktet er flyttet tilbake til Europa, og det har preget regjeringens arbeid de siste månedene, sa Solberg.

Hun beskrev opprørsbevegelsen ISIL i Irak som et faresignal og poengterte at regjeringen har anlagt en mer balansert tone i konflikten mellom Israel og Palestina. Solberg problematiserte Hamas' rolle på palestinsk side, men identifiserte også den israelske bosetningspolitikken som en betydelig del av problemet.

På spørsmål om det kan bli aktuelt å utvide antallet kvoteflyktninger fra Syria, svarte hun at dette er spørsmål regjeringen må komme tilbake til under behandlingen av statsbudsjettet i høst.

Statsministeren ble også spurt om samarbeidet med Venstre og KrF. Hun gjentok at tonen er god og at det er opp til dem å avgjøre om de vil inn i regjeringen.