Søker jobb på jobben

De fleste som søker ny jobb gjør det i arbeidstiden, ifølge Adecco.

– Vi får inn nesten dobbelt så mange jobbsøknader mellom klokka 9 og 16 som i resten av døgnet til sammen, forteller konsernsjef Anders Øwre-Johnsen i Adecco.

Adecco er Norges største bemanningsselskap og får hvert år tusenvis av søknader. En gjennomgang av registrerte søknader og mottatte CV-er på e-post andre uke i januar, viser et klart mønster.

– Aktiviteten øker merkbart med en gang arbeidsdagen starter. Søknader og CV-er renner inn fra klokka 9. Det topper seg gjerne i timene mellom 12 og 14. Etter klokka 17 legger det seg på et lavere nivå igjen.

Tenker jobb på jobb
Øwre-Johnsen synes ikke det er unaturlig at folk bruker arbeidstiden til å søke ny jobb.

– Jobbsøking krever innsats og konsentrasjon, og mange synes nok det er lettere å skrive en søknad ved arbeidspulten enn i sofakroken hjemme. Andre kan ha jobbet med søknaden hjemme, men sender den fra pc-en på jobben.

Svært mange bruker også arbeidstiden til å sjekke stillingsmarkedet. Seks av ti som besøker Adeccos jobbannonser på nettet, gjør det i arbeidstiden.

– Folk er opptatt av å følge med på stillingsmarkedet og på aktuelle jobber som blir ledige. Men det er tydelig at mange tenker jobb og karriereutvikling bare i arbeidstiden og lar slike tanker ligge i fritiden, sier Øwre-Johnsen.

På vei ut
Han ser ingen grunn til bekymring om ansatte bruker arbeidstiden til å sjekke ledige jobber.

– Så lenge folk gjør det de skal på jobb og ikke forsømmer oppgavene sine, er det ikke så farlig om de leser stillingsannonser. Slik surfing trenger ikke bety annet enn at folk følger med på arbeidsmarkedet og er opptatt av hvor ettertraktet kompetansen deres er.

Men er du sjef og får mistanke om at en verdifull medarbeider er på vei ut, er det på tide å ta en samtale og sjekke ut hva som skjer.

– Stadig surfing på stillingsannonser kan være et signal om at medarbeideren ikke er helt fornøyd med oppgavene eller arbeidsmiljøet. Da har du mulighet til å tilby endringer for at den ansatte skal bli, sier Anders Øwre-Johnsen i Adecco.