Ill. Snøhetta

Snøhetta skal designe Fords selvkjørende «fremtidsby»

Arkitektfirmaet Snøhetta skal designe Fords nye hovedkvarter og forskningspark i Dearborn i Michigan. Også et enormt campus-område i bydelen Corktown i Detroit, med ikoniske Michigan Central Station, skal det norske arkitektfirmaet lede utviklingen av.

Den mer enn 100 år gamle Rogue-fabrikken var den som brakte bilen til verden. Willow Run var stedet hvor Fords arbeidere bygget fly og stridsvogner som var med på å vinne andre verdenskrig. På samme måte skal Corktown bli stedet hvor Ford Motor Company skal utvikle fremtidens mobilitetsløsninger.

- Det Rouge-fabrikken har betydd for industrialderen kan Corktown bli for informasjonsalderen. Dette blir et område hvor vi sammen med våre partnere skal utvikle og teste tjenester og løsninger for fremtidens mobilitet, sier toppsjefen i Ford Motor Company, Jim Hackett i en pressemelding.

111 000 kvadratmeter

Hele Corktown-området skal bli et 111 000 kvadratmeters stort campus-område hvor Ford tester ut morgendagens mobilitetsløsninger. Det inkluderer alt fra infrastruktur som veier, parkering og kollektivtransport til selvkjørende og elektriske biler.

- Her skal teamene våre bo og jobbe side om side med de kundene og naboene som vi forsøker å gi et enklere og bedre liv. Det blir et område hvor den nye økonomien vil blomstre i tett samarbeid mellom bedrifter, utdanningsinstitusjoner, investorer og gründere, sier Hackett.

- Vi er selvsagt kjempestolt av at norske Snøhetta blir en viktig del av utviklingen av dette enorme og unike området som spiller en helt sentral rolle i Fords tunge satsting på morgendagens mobilitet. Med den viktige historien Ford har ved å være med å utvikle området, har vi stor tro på at historie nok engang blir skapt i Detroit-området, sier administrerende direktør i Ford Motor Norge, Per Gunnar Berg.

5000 arbeidsplasser

Allerede i 2022 planlegger Ford at 2500 ansatte skal ha flyttet inn på campusområdet hvor de skal bo og jobbe. Det legges opp til at ytterligere 2500 ansatte fra partnere og andre selskaper skal få muligheten til å bo her. En fjerdedel av Corktown vil i tillegg huse både bolig-, forretnings- og fellesområder.