Illustrasjon: Ola Roald AS arkitektur

Snart i mål med unikt klimabygg

Statsbygg er snart i mål med Campus Evenstad ved Høgskolen i Hedmarks nye utslippsfri administrasjonsbygg.

Det skriver Hunton og NTI i en pressemelding denne uken.

Statsbygg satte seg et ambisiøst mål for bygget før byggestart: Null klimagassutslipp.

Trefiberisolasjon har blitt sprøytet inn i bygget. Foto: Mikkel Moxness / Hunton

– Dette er aldri gjort tidligere – i hvert fall ikke i Europa. Og hvis prosjektet går som planlagt, vil administrasjonsbygningen overgå plusshusstandarden, sier Michael Lommertz, tidligere seniorarkitekt i Statsbygg.

I løpet av levetiden skal bygget også kompensere for de klimautslippene som er gjort i forbindelse med produksjon av materialene i bygget.

Bygningen er reist med tre-bjelker og -plater fra trefiberprodusenten Hunton på Gjøvik. Deretter er det sprøytet inn rundt 20 tonn med miljøvennlig trefiberisolasjon.

– Vi merker at miljøet er et viktig parameter når isolasjonstype skal velges. Det gjelder både for store byggherrer som Statsbygg så vel som for private huseiere, sier Ole Mathias Lygren, daglig leder og byggmester i Norsk trefiberisolering (NTI) i pressemeldingen.

– Det er noe nostalgisk og fint ved at en gammel norsk isoleringstradisjon brukes i det som trolig blir verdens fremste miljøbygg. Vi tar riktignok i bruk moderne hjelpemidler for å sprøyte inn isolasjonen i veggene, men miljø og bærekraft står likevel helt sentralt, supplerer prosjektleder Øystein Engesveen i Hunton i Oppland og Hedmark.