Illustrasjonsfoto

Slurver du med brannsikkerheten på hytta?

 Vi er mye innendørs på hytta og omringer oss ofte med levende flammer, da er også sjansen større for brann.

Brannsikring kan redde liv og bør være minst like viktig som fjellvettreglene og solkremen når nordmenn drar på vinterferie.

Ifølge Norsk Brannvernforening er det 8.000 hytter i Norge som ikke har røykvarsler og nesten dobbelt så mange som mangler slukkeutstyr.

- Mange hytteeiere har etablert gode rutiner når det gjelder brannsikring. Tall fra SSB viser at rundt 20.000 hytter skifter eier i løpet av et år. For alle nye hytteeiere er det også viktig å lære seg gode rutiner helt fra starten, sier Kommunikasjonssjef Sissel Eckblad i Sector Alarm.

I følge tall fra Finans Norge rykker brannvesenet ut til over 1.000 hyttebranner i året og de fleste branner skyldes menneskelig adferd som glemsel, uoppmerksomhet, uforsiktighet, slurv og mangel på kunnskap.

Uansett om du skal feriere på fjellet eller ved fjorden, er det påbudt med fungerende røykvarsler og slukkemiddel i alle ferieboliger. Mange hytter ligger langt fra nærmeste brannstasjon og tidlig varsling er derfor helt avgjørende hvis uhellet først er ute. Men, det nytter ikke å ha røykvarsler og slukkemiddel hvis det ikke fungerer. Sjekk derfor røykvarsleren og brannslukkeren hver gang du er på hytta.

- Det kan være smart å tenke på at noen utleiere slurver med påbudet om fungerende røykvarsler på hyttene, så ta dine forholdsregler og sjekk røykvarsleren selv om du ikke eier hytta selv, fortsetter Sissel Eckblad. 

- Med noen enkle grep kan du sikre hytta. Da er du trygg hele døgnet enten du skal tilbringe fridagene i egen eller i leid hytte.