Skylder på takstmannen avviser svindel

Ingen av de antatte hovedmennene i banksvindelsaken i Østfold erkjenner å ha gjort noe galt. De skylder på takstmannen, som nå også er pågrepet og siktet.

De to hovedmistenkte ble fremstilt for varetektsfengsling onsdag, men erkjente ingen skyld for det de er siktet for. De vil ikke holdes ansvarlig for takstmannens prisvurdering.

- De har kjøpt eiendommer, pusset dem opp og videresolgt dem. Ved salget har de forholdt seg til taksten som foreligger fra en takstmann de har engasjert. Mange av eiendommene er totalrenoverte, derfor har det også vært stor verdistigning, sier forsvareren for den ene siktede, advokat Tor Torjussen, til NTB.

- Legitim handel
De to siktede ble fremstilt for varetektsfengsling i to separate rettsmøter onsdag. Politiadvokat Nils Vegard la fram en omfattende siktelse på i alt 16 punkter mot en 39-åring fra Tyrkia.

Siktelsen mot ham omfatter flere tilfeller av grovt bedrageri fra 2006 til i dag. Han erkjente ikke straffskyld på noen av punktene, skriver Fredriksstad Blad.
Mannen, som er involvert i en rekke firmaer innenfor eiendoms-, bygg- og restaurantnæringen i Østfold var representert i retten med advokat Torgeir Røinås Pedersen som sin forsvarer. Siktede mener å ha drevet med legitim eiendomshandel og tar sterk avstand fra saken, ifølge advokaten.

Svindlede banker
Bankene som skal ha blitt svindlet er Storebrand, Skandiabanken, DnB NOR og Rygge Vaaler Sparebank. I tillegg har Lillestrømbanken nå levert en anmeldelse.
Den andre siktede er en 30 år gammel kosovoalbaner som er bosatt i Fredrikstad. I retten hevdet også han sin uskyld på alle punkter.

Politiet regner begge som hovedmenn i denne saken, og de sitter i samme styre i et eiendomsselskap. 30-åringen er styreleder mens 39-åringen er nestleder i styret.

30-åringen er siktet for 17 forhold, men han avviser å ha noe med noen av forholdene å gjøre. Det opplyser advokat Tor Torjussen til NTB.

God fortjeneste
I alt er seks personer pågrepet i forbindelse med denne svindelsaken. I et tilfelle skal en bolig ha blitt kjøpt for 700.000 kroner og solgt igjen et halvt år senere for 2,6 millioner kroner.

Politiet mener at det er gjort 25 slike transaksjoner, der boliger er kjøpt billig og solgt dyrt. Politiadvokat Nils Vegard ved Østfold politidistrikt mener de er grunnlag for å mistenke de involverte for å ha forfalsket dokumentasjon overfor seks banker som har anmeldt forholdene. Bankene betalte dermed ut store lån til kjøp av boliger som i virkeligheten var betydelig mindre verdt. Ofte har lånene blitt misligholdt, og bankene er blitt sittende igjen med et pant som på ingen måte har stått i forhold til verdiene.