Skulpturen «She Lies» som har ligget i havnebassenget ved Operaen i Oslo, måtte tirsdag slepes på plass igjen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Skulptur i sig mot Operaen måtte slepes på plass

Skulpturen «She Lies» som ligger i havnebassenget utenfor Operaen i Oslo, holdt tirsdag på å drive mot land, og måtte slepes på plass igjen.

– Vi fikk et tips om at skulpturen var på vei mot land og sendte derfor en slepebåt ut for å få den på plass. Etter hvert vil dykkere feste den til bunnen på nytt, opplyser kommunikasjonsrådgiver André Strand i Oslo Havn til NTB.

Taubåten «Bruse» var i full gang med å dra skulpturen sakte, men sikkert tilbake på plass ved 14.20-tiden tirsdag.

Mange turister og andre tilskuere sto på plass på operataket og Langkaia med mobilkamera for å forevige redningsaksjonen.

Følger tidevannet

Skulpturen i syrefast stål og glasspaneler rager 12 meter over vannoverflaten i Bjørvika i Oslo.

At skulpturen beveger seg er ikke uvanlig, faktisk er konstruksjonen laget slik at skulpturen skal dreie rundt sin egen akse i takt med tidevann og vind.

Bevegelsene gir skulpturen skiftende utseende gjennom refleksjoner fra speilende og delvis gjennomsiktige overflater.

Kunstverket er en permanent installasjon som flyter på vannet på en betongplattform.

Internasjonal konkurranse

Den Berlin-baserte kunstneren Monica Bonvincini vant den internasjonale skulpturkonkurransen i 2007 med det som er en tredimensjonal tolkning av Caspar David Friedrichs maleri «Das Eismeer» fra 1823.

Bonvincini har uttalt at skulpturen skal være et monument over forandring, lengsel og håp.

Skulpturen ble avduket den 11. mai 2010. Den er en del av operaens utsmykning, og det statlige fagorganets budsjett til utsmykningen var på rundt 53 millioner kroner.