Skogro

I en vestvendt skråning i Nøtterøy, med gode solforhold og fjordutsikt, har Backe Vestfold Telemark og OBOS bygd tre boligbygg fordelt på 7.118 kvadratmeter.

Fakta

Sted: Nøtterøy

Prosjekttype: Boliger

Bruttoareal: 7.118 kvadratmeter BRA

Totalentreprise: 154 millioner kroner eks. mva.

Byggherre: OBOS Nye Hjem

Totalentreprenør: Backe Vestfold Telemark

Arkitekt: SPIR Arkitekter

Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Fon Anlegg l Rørlegger: Gran VVS l Ventilasjon: Bryn Byggklima l Elektro: Elektro 1 Tønsberg l Puss- og flisarbeider: Tveiten & Riis l Parkett: Parkettgruppen l Vinduer: Lian l Dører: Swedoor l Ståldører: Lande Mek l Porter: TwoBi l Lås og beslag: Dormakaba l Taktekking: Takmontøren l Blikkenslager: Knut Sørby l Kjøkken og garderobe: Carlsen Fritzøe Sandefjord l Trapper og rekkverk: GBS Produkter l Glass/fasade: Umbra Produkter l Maler: Bjørvik & Haugen l Himlinger: Kjønnerød Montasje l Heis: Reber Schindler l Byggevarer: Maxbo Proff

Boligprosjektet Skogro består av tre bygg med til sammen 44 leiligheter og 62 parkeringsplasser.

Første byggetrinn var ferdig allerede i februar 2019 og består av to bygningskropper over en felles underetasje med til sammen 27 parkeringsplasser. Bygget er på til sammen 2.882 kvadratmeter og inneholder 18 leiligheter fordelt på tre etasjer.

Andre byggetrinn består av to boligblokker på henholdsvis 1.930 kvadratmeter og 2.306 kvadratmeter.

Del en av andre byggetrinn var innflytningsklar i begynnelsen av oktober og består av to bygningskropper over en felles underetasje med 12 parkeringsplasser. Bygget inneholder 12 leiligheter fordelt på tre etasjer.

Del to i andre byggetrinn er innflytningsklar i desember og består av ett bygg med 14 leiligheter fordelt på tre etasjer. Bygget har også en underetasje med 23 parkeringsplasser.

– Boligene er treroms- og fireromsleiligheter og strekker seg fra 60 til 120 kvadratmeter. Prisene ligger på mellom fem og åtte millioner kroner. Boligene er blitt godt mottatt. Byggetrinn en er utsolgt, og det er igjen 16 av 44 boliger i byggetrinn to, sier prosjektleder Jan Tore Bogen i OBOS.

God beliggenhet

OBOS kjøpte eiendommen rett ved sjøkanten i 2012 og har siden planlagt utbyggingen på eiendommen i samarbeid med kommunen og SPIR Arkitekter.

– Vi syntes arkitekten har gjort en god jobb med å tilpasse byggene til tomtene. Blokkene har veldig fin beliggenhet med gode solforhold fra morgen til kveld. Samtlige leiligheter har også sjøutsikt og store balkonger. I tillegg har de kommunale friområder og strender som nærmeste nabo. Det er disse kvalitetene som gjør at prosjektet skiller seg ut, sier Bogen.

Prosjektleder Morten Firing i Backe Vestfold Telemark sier bygningsarbeidene på første byggetrinn startet i januar 2018. Bygget var tett sommeren samme år, og bygget ble overlevert januar 2019.

– Både vi, byggherre og boligkjøperne var veldig godt fornøyde med byggetrinn en. Det ble gjennomført en KTI-kåring, som måler kundenes tilfredshet, og der hadde vi score på 89 av 100 poeng. Det var fjerde best i landet. Vi tok derfor i hovedsak med oss de samme underentreprenørene og leverandørene da vi skulle starte på byggetrinn to. De gjør en skikkelig jobb, sier han.

Mye egenproduksjon

En stor del av arbeidene er utført med egne arbeidere.

– Vi har hatt egne betong- og tømrerarbeidere på byggeplassen og generelt mye egenproduksjon. Det er benyttet tradisjonelle bygningsmaterialer i prosjektet. Bæresystemene er plattendekker av stål og betong og så er det utfyllende bindingsverk. Fasaden består av luftet pussystem fra Weber, ispedd noen kledningsprodukter og plater fra Hardstuff. Ellers er det glassrekkverk på balkongene, sier Firing.

Bogen i OBOS sier de er godt fornøyde med resultatet. Han påpeker også at de har hatt et godt samarbeidsklima med Backe Vestfold Telemark, noe Firing bekrefter.

– Vi har dratt lasset sammen. I byggeprosjekter dukker det alltid opp uforutsette utfordringer, men vi har hatt god dialog gjennom hele byggeprosessen og funnet løsninger sammen, sier han.

Sprengningsarbeidene i byggetrinn trinn to startet i juni 2019 og pågikk i rundt tre måneder.

– Selve byggearbeidene startet i september og det første bygget i byggetrinn to var tett i april. Deretter var det ferdigbefaringer i september i år og overleveringer i oktober. Den andre bygget i trinn to er bygd nokså parallelt. Der begynner vi med ferdigbefaringer i slutten av november og så er det overlevering i desember. Da er hele prosjektet ferdig levert, sier Firing.

Utfordrende grunnforhold

Han sier byggeprosessen i stor grad har gått som planlagt, men påpeker at det er veldig varierende grunnforhold på de tre tomtene.

– Blokken i første byggetrinn står på alt fra fjell til peler i kvikkleire. På de to andre tomtene har vi sprengt ut flere tusen kubikk med stein og løsmasser, sier han.

Firing sier tomten på del en av andre byggetrinn har vært mest utfordrende.

– Det er på grunn av tomtens karakter. Den er ekstremt bratt, og vi var nødt til å sprenge bort rundt 11.000 kubikk. Det er også en veldig trang tomt, som blant annet har ført til utfordringer knyttet til sikring og lagringsmuligheter. På grunn av den trange plassen har vi heller ikke hatt angrepspunkter rundt byggeplassen. Vi har bare kunnet jobbe fra den ene enden av bygget, sier han.

– Vi kjente til utfordringen på forhånd, men vi hadde nok undervurdert den litt. Med en del ekstra planleggingen kom vi likevel i mål som planlagt. Prosjektet som helhet leveres til avtalt tid og innenfor budsjettrammene. Jeg syntes også det blir veldig pent når man bygger tett inntil fjellsiden. Det er en gangvei under enkelte små balkonger mellom bygget og fjellet, noe som skaper en intim stemning, legger han til.