Skjønhaugtunet

I landlige omgivelser i Gjerdrum har Asker Entreprenør bygget sin andre moderne boligblokk på Skjønhaugtunet.

Fakta

Sted: Gjerdrum

Prosjekttype: Nybygg Bolig

Bruttoareal: 7.199 kvadratmeter

Byggherre: Gjerdrum Boliger

Totalentreprenør: Asker Entreprenør

Kontraktsum eks. mva.: 107 millioner kroner

ARK: Plan 1 Arkitekter

Rådgivere: RIByFy, RIB: Consisu l RIVA, RIG: Rambøll Norge l RIBr: Roar Jørgensen l RIA: Sweco l RI Sprinkler: AV Sprinkler l Uavhengig kontroll: Takstforum

Underentreprenører og leverandører: Grunnentreprenør/Rivearbeider: Ole Martin Almeli l Elektro: Seko Elektro l Ventilasjon: Gupex l Rørlegger: Rørteft l Heis: Kone l Betong Prefab/Plattendekker: Systemblokk l Stål: Åkrene Mek Verksted l Puss: Luma Bygg l Flis: Murmester Stryken & Gudbrandsen l Tømrer: Norlico Bygg l Parkett: Bo Andren l Garasjeport: Portservice l Lås og beslag: Lås & Sikring l Taktekker: Rune Edvardsen l Maler: Edvardsson Entreprenør l Flytsparkling: Top VVS l Kjøkken og bad: Studio Sigdal l Brannisolering: Byggimpuls l Kjerneboring: Bosa l Glass: Uppe l Boder: Ingeniør Larsson l Blikkenslager: Nittedal Blikkenslagerverksted l Teglfasader, murer: Murmester Rolf Holm

Fra før av har beboerne flyttet inn i første blokk på Skjønhaugtunet i Gjerdrum. Totalentreprenør Asker Entreprenør startet bygging på første byggetrinn våren 2018, og de aller første innflytterne var på plass i august 2019. Allerede før entreprenøren var i mål med første byggetrinn startet byggingen av det litt større byggetrinn nummer to.

Byggetiden er litt over ett år lang, med byggestart i mars 2019 og overlevering i juli 2020. Repetisjon fra første byggetrinn, samt en prosjektorganisasjon og en samling med underentreprenører som nå har funnet en god rytme på prosjektet, har vært viktig for å holde fremdriften og kvaliteten oppe, og spesielt da Norge stengte ned under koronakrisen.

– Vi skiftet ut RIB og maler fra første byggetrinn, men ellers har vi vært omtrent samme gjeng på byggetrinn to. Dette bygget er litt lengre enn det første, og vi har litt flere leiligheter, men prinsippet er det samme, forteller prosjektleder Henrik Jansson i Asker Entreprenør.

Som støpt

Byggetrinn to på Skjønhaugtunet omfatter totalt 42 leiligheter på mellom 55 og 160 kvadratmeter.

Området har gode og stabile grunn-forhold, så bygget står på en tykk bunnplate uten behov for peling til fjell. Kjeller med parkering og bodplass er koblet på kjelleren og adkomstrampen fra byggetrinn nummer én, og bygget har fem etasjer over bakken. Prosjektet er bygget med prefabrikkert betong i heis- og trappesjakter, og med plattendekker i etasjeskillene, men det meste av betongen i konstruksjonen er plasstøpt.

– Vi har en veldig flink gjeng på betong i Asker Entreprenør, så et plasstøpt bygg blir både raskere og billigere for oss, forteller Jansson.

På Skjønhaugtunet har Asker Entreprenør brukt Skedsmo Betong som leverandør av støpebetong, og prosjektlederen forteller at nærhet til leverandørene, samt gode logistikk- og riggforhold på den store tomten i Gjerdrum har bidratt til å gjøre Skjønhaugtunet til et effektivt og godt prosjekt.

– Det har virkelig vært kjempebra riggplass her. Byggherre eier hele jordet her, så vi har også fått lagre løsmassene på stedet. Byggherre har sørget for geotekniske undersøkelser og alle tillatelser, sier Jansson.

Frisk og rask

Effektiv bygging har vært alfa og omega i en periode hvor smitteverntiltak og stengte landegrenser har satt kraftige begrensninger for mange av aktørene i prosjektet.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi har klart å bygge innenfor tidsfristen til tross for at flere av underentreprenørene våre har hatt folk i karantene. Vi har heller ikke vært nødt til å pålegge noe særlig overtid, bortsett fra helt i slutten før overlevering, forteller Jansson.

Prosjektet har heller ikke hatt noen skader med fravær.

Gode løsninger

Selv om Asker Entreprenør har hatt fokus på å ta med seg erfaringer fra første til andre byggetrinn på Skjønhaugtunet, har prosjektorganisasjonen også videreutviklet konseptet med noen nye løsninger etter første runde.

Blant annet har de gått bort fra plasstøpt betong i de brede korridorene på prosjektet, og har i andre byggetrinn valgt en løsning med stål og gips for en raskere og billigere bygge-prosess.

– Dette lot oss få tett bygg raskere enn i første byggetrinn, og det er også en mer fleksibel løsning, samtidig som at den også er billigere. Vi har også valgt en annen balkongløsning, med nye kuldebrubrytere i stedet for påsveisede kniver i fasaden, forteller Jansson.

Boligblokken er bygget i henhold til TEK17, men også med strenge krav fra kommunen til vannfordrøyning på tomten. På grunn av dette har bygget sedum på taket, samt et stort fordrøyningsbasseng.

Oppvarmingsbehovet i bygget sikres blant annet av seks energibrønner under parkeringskjelleren med en dybde på omtrent 200 meter hver. Asker Entreprenør har oppnådd en sorteringsgrad på omtrent 90 prosent på Skjønhaugtunet.

Godt mottatt

Bygget har et moderne og friskt uttrykk, med skarpe vinkler og store, åpne balkonger med glassrekkverk, samt både lys teglstein og trepanel i fasadene, brutt opp av hvit murpuss.

Prosjektleder Henrik Jansson er stolt av hvordan bygget ser ut.

– Jeg synes uttrykket er veldig pent, og det er ikke bare jeg som synes det heller. Det er morsomt å levere et så flott bygg.

Daglig leder og innehaver av byggherre Gjerdrum Boliger, Odd Sæther, sier til Byggeindustrien at de også har fått mye god tilbakemelding på prosjektet.

– Jeg har bygget boliger i 30 år, og aldri har vi fått så mye positiv omtale som for Skjønhaugtunet. Jeg vil ikke selge boliger til andre hvis jeg ikke liker dem selv. I dette prosjektet bygger vi bare halvparten av det som kommunen har åpnet for, og selv om det kanskje ikke er noe økonomisk sjakktrekk, lar det oss fokusere på miljø og trivsel. Vi har lagt mye i at dette skal være et alright sted å bo, sier han.

Sæther forteller at salget på Skjønhaugtunet har gått jevnt og trutt, og det virker som om boligkjøperne setter pris på de ekstra verdiene som er lagt inn i prosjektet.