Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Skatteetaten avdekket snusk med firmahytter

I en landsomfattende kontroll av firmahytter har Skatteetaten fastslått at 41 firmaeiere har kjøpt fritidseiendom til privat bruk, men på selskapets regning.

Skatteetaten krever nå tilbakebetalt skatt for investeringer på til sammen 80 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.

– Når aksjonæren, hans kone og barn har årskort i heisanlegget, kan det være en indikator på at hytta ikke er kjøpt for utleie, sier regiondirektør Nina Schanke Funnemark i Skatt sør til avisen.

Det er nettopp profesjonell utleie som kan være en gyldig grunn til å investere i en hytte på firmaets regning. Men Funnemark sier de sjelden finner utleieinntekter i selskapene de gransker. Det kan også være lov å investere i hytte på firmaets regning dersom en rekke krav er oppfylt, blant annet at minst ti ansatte i bedriften har disposisjonsrett.

I den største enkeltsaken er det over 20 millioner kroner som må beskattes. Kontrollene er ennå ikke avsluttet, og det kan bli enda flere saker, sier Funnemark.

– Det er både hytter med stor og liten verdi, ved fjell og sjø, og i alle deler av landet – og utenlands, sier Funnemark.