– I dag er det mulig for selskaper å tilpasse seg slik at arbeidstagere ikke får de pendlertilleggene de har krav på. Vi skal nå skjerpe våre rutiner på dette område, sier direktør Hans Christian Holte i Skattedirektoratet til DN. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Skattedirektoratet vil stoppe utenlandske entreprenører som ikke betaler pendlerutgifter

Skattedirektør Hans Christian Holte intensiverer nå arbeidet med å stoppe utenlandske entreprenører som ikke betaler pendlerutgifter til ansatte. 

De er allerede i gang med å sjekke arbeidstagernes reelle bostedsadresse.

Det er DN som melder dette tirsdag kveld.

Saken omhandler problematikken med at selskaper med utenlandske arbeidere kan utnytte et smutthull ved at de ansatte melder flytting til folkeregisteret til steder hvor prosjektene er, slik at de ikke defineres som pendlere. Dette har ført til en skeiv konkurranse, vet at utenlandske selskapene sparer store pendlerutgifter.

– I dag er det mulig for selskaper å tilpasse seg slik at arbeidstagere ikke får de pendlertilleggene de har krav på. Vi skal nå skjerpe våre rutiner på dette området, sier direktør Hans Christian Holte i Skattedirektoratet til DN.

Dette tiltaket ønskes velkommen av flere aktører, blant dem Skanska-sjef Ståle Rød.

– Det er veldig positivt at myndighetene kommer og strammer inn for håndheving av regelverket, sier Rød overfor DN.

Også Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet er positiv til Skatteetatens offensiv.

– Arbeidstilsynet har et godt og løpende samarbeid med Skattedirektoratet, og er positiv til alle tiltak som gjør det vanskeligere for dem som ønsker å utnytte regelverket til skade for arbeidstagerne. Vi er også positive til alle tiltak som gjør det enklere for oss å håndheve regelverket, sier Svendsen til avisen.