Konsernsjef Ståle Rød i Skanska Norge.Konserndirektør for ekstruderte løsninger i Hydro, Egil Hogna.Administrerende direktør Tonje Værdal Frydenlund i Snøhetta.Gøte Nordh i Hydro ønsket velkommen til frokostmøtet.

Skanska-direktøren inviterer Hydro tilbake til Powerhouse

Med nye Hydro-legeringer har den norske byggenæringen nå tilgang til nye, bærekraftige aluminiumprodukter.

Hydro og Skanska fortalte begge om sine tiltak for bærekraft da den Hydro-eide aluminiumfasade-produsent Wicona arrangerte frokostseminar om sirkulær økonomi tirsdag morgen. Hydro lanserte nylig sine mest miljøvennlige legeringer noensinne i Norge, og Skanska Norge-konsernsjef Ståle Rød utfordret den store aluminiumprodusenten til å nok en gang bli med i Powerhouse-gjengen.

– Vi står foran store utfordringer, men i de utfordringene ser vi også noen ordentlige muligheter. Mange av disse mulighetene kommer gjennom samarbeid med selskaper som deler våre ambisjoner om at vi, med vår kompetanse, ikke bare skal være ansvarlige for 40 prosent av verdens CO2-utslipp, men faktisk å være med på å endre verden, sa Rød da han snakket til seminardeltakerne på Orkla House i Oslo.

Sterkere sammen

Rød påpekte at selv om det synes å være sterk tverrpolitisk enighet om at klimakrisen er noe Norge må håndtere, er det få konkrete planer og enda mindre handling å spore.

– Vi må jobbe sammen. Vi hadde aldri kommet så langt som vi har kommet, uten Powerhouse-samarbeidet, og jeg håper virkelig Hydro vil komme tilbake til oss der, for jeg tror vi kan gjøre så mye mer sammen enn hver for oss, sa Rød.

Konserndirektør for ekstruderte løsninger i Hydro, Egil Hogna, var på plass på seminaret for å fortelle om Hydros nye, bærekraftige aluminiumlegeringer Reduxa og Circal. Lavkarbonaluminiumet Reduxa er produsert med kun fornybar energi, og har et maksimalt karbonfotavtrykk på fire kilo karbondioksid per kilo produserte aluminium. Circal er produsert med garanti om at 75 prosent består av resirkulert aluminium, men med samme egenskaper og samme kvalitet som nytt aluminium.

– Overlegent alternativ

Hogna sier til Byggeindustrien at han tar utfordringen fra Rød, og at Hydro, med sine nye, mer miljøvennlige produkter, vil ha en naturlig plass i Powerhouse.

– Hydro var jo med på å etablere Powerhouse, og vi var blant annet med på å bygge Powerhouse på Kjørbo. Den gang vi var en del av Sapa, hadde vi ikke de legeringene vi har i dag, og da vi så at Powerhouse så på andre løsninger, var det ikke så lett for oss å være med lenger. Nå har vi denne nye legeringen, som har et karbonfotavtrykk som er halvparten av hva det beste vannkraftbaserte primæraluminiumet har, så nå tror vi at når Powerhouse regner på det, vil Circal 75R være et overlegent alternativ, sier Hogna.

Ståle Rød mener de nye produktene fra Hydro passer godt inn i den dreiningen Powerhouse har gjort de siste årene fra å primært fokusere på energi i bygget til å se mer på avtrykket til hver bestanddel av bygget.

– Jeg håper virkelig at Hydro vurderer å komme tilbake, og det har vi også en dialog på. Jeg tror vi kan få til mye sammen, sier Rød.