Leder for bærekraftsgruppen i SAMMEN2030, prosjektdirektør for bærekraft Ketil Søyland i Norconsult, mener undersøkelsen unik.

Leder for bærekraftsgruppen i SAMMEN2030, prosjektdirektør for bærekraft Ketil Søyland i Norconsult, mener undersøkelsen unik.

Skal presentere klimasvar på toppledersamling

På SAMMEN2030s toppledersamling 12. oktober får medlemmene presentert resultatene av en av de større miljøundersøkelsene som er gjennomført i byggenæringen i Norge.

Virksomheter som til sammen representerer et sted mellom 80.000 og 120.000 ansatte, har gitt sine svar på hvordan de forholder seg til klima, natur, sirkulærøkonomi og forurensning.

Leder for bærekraftsgruppen i SAMMEN2030, prosjektdirektør for bærekraft Ketil Søyland i Norconsult, mener undersøkelsen unik.

– Undersøkelsen går inn på overordnet strategisk nivå, og vi har fått svar på hvordan det står til med ambisjoner og holdninger på dette viktige omradet. Vi har på en måte målt modenheten i næringen, sier Søyland via en pressemelding.

Maarten Lohne van der Eynden. Foto: Nye Veier

Maarten Lohne van der Eynden. Foto: Nye Veier

Søyland har utviklet undersøkelsen sammen med fagansvarlig for bærekraft Maarten Lohne van der Eynden i Nye Veier og kommunikasjonssjef Morten Nordskag i Grønn Byggallianse. De har også fått innspill fra styringsgruppen i SAMMEN2030 og Strategisk råd for kommunikasjon.

– Gjennom SAMMEN2030 har vi fått innblikk i hvordan virksomheter som er lengst fremme på klimakutt og miljøtiltak jobber. Denne undersøkelsen gir svar på hvordan det står til i en samlet næring, sier Nordskag.

De tre bak undersøkelsen vil ikke røpe for mye før toppledersamlingen, men letter litt på sløret.

– Selv om vi har noen lokomotiv i byggenæringen, så skiller nok ikke næringen som helhet seg så mye fra andre næringer på dette området, forklarer van der Eynden.

De tre understreker viktigheten av byggenæringens rolle i arbeidet med å nå klimamålene.

– Byggenæringen er Norges største fastlandsnæring, og bidrar med betydelige utslipp. Svarene i undersøkelsen gir en klar indikasjon på hvor man må sette inn støtet for å få ned utslippene. Vi tror dette kan være et godt innspill til det videre arbeidet med byggenæringens klimapartnerskap med regjeringen, sier Søyland.

Han viser samtidig til at det også vil komme skjerpede krav til virksomhetene fra EU.

– Kravene i EUs taksonomi blir stadig viktigere, og virksomhetene har svart hvordan de ligger an relatert til de seks miljøtemaene i taksonomien. I dag gjelder kravene til rapportering kun de største virksomhetene, men alle vil påvirkes av dette, sier Søyland.

Undersøkelsen er lagt opp slik at man kan få frem ulikheter mellom de ulike delene av næringen, og mellom store og små virksomheter.

– Uten å røpe for mye kan jeg si at vi har avdekket at det er forskjeller i ambisjoner og holdninger i de ulike segmentene, sier Søyland.

Morten Nordskag. Foto: Grønn Byggallianse

Morten Nordskag. Foto: Grønn Byggallianse

Ambisjonen til SAMMEN2030 har vært at undersøkelsen skal gjennomføres hvert år.

– Dette er en nullpunktundersøkelse som gir status for strategisk miljøarbeid i en hel næring. Resultatene fra undersøkelsen forteller oss at innsatsen i hele verdikjeden må forsterkes dersom den skal nå målene i 2030. Med årlige undersøkelser kan vi få regelmessige svar som kan informere om hvor det trengs sterkere innsats, både i næringen og fra styrende myndigheter, legger Nordskag til.