Skal bli verdens beste fengsel for barnebesøk

Oslo fengsel tar mål av seg til å bli Norges - og senere verdens - beste fengsel å besøke for barn. Barna skal lyttes til når besøksområdet skal renoveres.

Det forsikrer fengselsdirektør Øyvind Alnæs overfor NTB.
Han lover å være lydhør overfor en meget kompetent ekspertgruppe - tre jenter på 10-11 år som har en felles erfaring: pappa er i fengsel, og der er det mørkt, grisete, stygt og trist når de er på besøk. Det vil direktøren endre på.

Det er Barneombudet som, i samarbeid med Foreningen for fangers pårørende, har tatt initiativ til å etablere ekspertgruppen. Like før helgen var den ungdommelige gruppen på inspeksjonsbesøk nettopp i Oslo fengsel.

- Nei! Det er søplete og fært. Også virker ikke spillene og bøkene mangler sider. Også skulle det ha vært leker for større barn, ikke bare for de minste. Så skulle det vært mye mer lys der, flere vinduer, uten gitter. Også skulle vi ha vært der i flere timer. Men det er så trist, svarer de tre unge ekspertene på spørsmål fra NTB om det er trivelig å besøke fengselet.

Men nå blir de omsider hørt, jentene i ekspertgruppen som representerer mellom 6.000 og 9.000 barn som hvert år opplever at deres foreldre kommer i fengsel.

- Verdensmester
- I første omgang vil vi bli Norgesmester. Deretter tar vi mål av oss til å bli verdens beste fengsel å besøke for barn, sier den ambisiøse fengselsdirektøren.
Han har vært ansatt ved både Ullersmo, Ila og Bastøy, før han for kort tid siden kom til Oslo fengsel. En verneverdig bygning som har fått pålagt byggerestriksjoner av Riksantikvaren.

- Men så langt det er mulig skal vi bygge om og innrede et mye triveligere besøksområde. Jeg syns dette besøket er kjempespennende og kjempebra. Og jeg lover at vi vil lytte til barna. Dette er brukergruppen som vet hva det handler om. De gir innspill som det er verdt å lytte til, sier Alnæs, som vartet opp med nystekte vafler, jordbærsyltetøy og brus for anledningen.

Han har fått 2,6 millioner av regjeringens krisepakke, penger øremerket rehabilitering av besøksfasilitetene. Blant annet vil det bli bygd flere mindre, lyse og trivelige rom som også gjør det mulig for pårørende og barn å være sammen i fred. Ikke som nå, en fellessal. Det vil også bli opprettet en liten fangedrevet butikk med mat som kan tilberedes under besøkene.

- Er innspillene noe du vil bringe videre inn i etaten, for eksempel til Justisdepartementet?

- Ja, jeg går god for at Justisdepartementet bør bruke innspillene som Barneombudet og ikke minst den unge ekspertgruppen har kommet med. For disse vet hva de snakker om, sier en meget fornøyd fengselsdirektør.

Barnekonvensjonen
Barneombud Reidar Hjermann er også storfornøyd med fengselsbesøket.

- Fabelaktig respons. Direktøren så jo veldig klart og tydelig hvor dårlig det står til da barna plukket fram bøker uten innhold, ødelagte leker, og spill som mangler brikker og terninger. Og det er akkurat slik våre unge eksperter forteller at det er rundt omkring i landets fengsler.

- Men iallfall her i Oslo fengsel har vi fått forsikringer om at de skal gjøre en totalrenovering. Og vi er invitert tilbake om et år for å se om det er blitt bra.

- Hvorfor har ikke dette viktige spørsmålet blitt tatt opp tidligere?

- Rett og slett fordi vi voksne er så dårlige til å huske på at også barn fins, også i en situasjon der far eller mor er i fengsel. Vi bestemmer ofte ting som er viktig for voksne, og da blir det sånn at det er spill uten brikker og bøker uten blader, sier ombudet til NTB.
Men han akter ikke å gi seg med Oslo fengsel. Han vil bedre forholdene i hele Fengsels-Norge, med FNs barnekonvensjon, artikkel 3, som et sterkt virkemiddel. Artikkel 3 slår fast det rettskraftige kravet «Barnets beste» som et grunnleggende hensyn.