Olav Hylland reddet 32 passasjerer vekk fra en brennende buss i Gudvangatunnelen tirsdag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sjåførhelt reddet 32 turister fra tunnelbrann

Olav Hylland stuet 32 kinesiske turister inn i varebilen sin og kjørte ut av den brennende Gudvangatunnelen i Sogn og Fjordane. – Det var full panikk, fortalte han.

Fem personer ble kjørt til Voss sykehus. Fire av dem er alvorlig skadd, melder Haukeland sykehus. De blir behandlet med surstoff for røykskader etter at en svensk turistbuss begynte å brenne i Gudvangatunnelen i Sogn og Fjordane tirsdag ettermiddag.

Bussbrannen startet 500 meter inn i tunnelen like etter klokken 13.30. To timer senere kunne brannvesenet melde at den var slukket.

– I alt var det 37 personer inne i tunnelen. Og det var 32 passasjerer om bord i bussen, sier operasjonsleder Einar Vereide i Sogn og Fjordane politidistrikt til NTB.

Dagens helt

Olav Hylland stuet de 32 busspassasjerene inni varebilen sin og kjørte ut av den brennende Gudvangatunnelen i Sogn og Fjordane, skriver TV 2.

– Alle passasjerer virret rundt i full panikk. Det var kraftig røykutvikling, sier han.

Hylland forteller at han kom kjørende i tunnelen, på vei mot Flåm, og så en buss som sto i full fyr.

– Da var det å stue alle inni bilen, 32 stykker. Jeg er god til å stue, sier han.

Samtidig som han forsøkte å få busspassasjerene ut av tunnelen prøvde han å stanse møtende trafikk.

I turistbussen var det over 30 passasjerer fra Kina, skriver Bergens Tidende.

– Den var fullstendig utbrent og det var enorme mengder med røyk, sier Asle Figenschau, utrykningsleder i Lærdal brannvesen, etter å ha vært inne i tunnelen.

Ifølge Expressen tilhørte bussen det svenske selskapet Ellös Buss i Göteborg.

Totalskadd

Einar Jordalen kjørte etter bussen inn i Gudvangatunnelen, og forteller at det røyk kraftig av bussen allerede før den kjørte inn i tunnelen.

– Da den hadde kommet 2-300 meter inn i tunnelen, ryker det så kraftig at jeg stopper, ringer brannvesener og rygger ut. Det er to andre biler bak meg som gjør det samme, forteller han til Dagbladet.

Infrastrukturen i Gudvangatunnelen er ødelagt etter brannen i bussen tirsdag. Statens vegvesen vet ikke hvor lenge tunnelen blir stengt.

– Vi må ta vurderingen når vi kommer inn i tunnelen og ser skadene, sier avdelingsdirektør Svenn Egil Finden i Statens vegvesen til NTB.

Brann i 2013

Gudvangatunnelen, som ligger på E16, ble i august 2013 rammet av en storbrann da et vogntog tok fyr. 65 personer ble lagt inn på sykehus med varierende grad av røykskader.

Den polske vogntogsjåføren ble siktet for å ha kjørt et kjøretøy som ikke var i forsvarlig stand, men saken mot ham ble senere henlagt.

Tunnelen går mellom Gudvangen og Flåm og er med sine 11,4 kilometer landets nest lengste veitunnel.

Nye sikkerhetstiltak

Flere sikkerhetstiltak er innført siden den forrige brannen i Gudvangatunnelen for to år siden, opplyser Statens vegvesen.

– Vi kan ikke unngå at kjøretøyer tar fyr i en tunnel, men vi kan iverksette tiltak for å begrense skadeomfanget og for å bedre evakueringen, sier avdelingsdirektør Svenn Egil Finden i Statens vegvesen til Dagbladet.

Blant annet er det installert flere brannskap som skal bidra til raskere varsling. Det er dessuten satt inn flere brannslukkingsapparat og kameraer som kan bidra til bedre oversikt og for å oppdage en eventuell brann tidligere.