Statsbudsjett 2015. Finansminister Siv Jensen (Frp) ved huset sitt tidlig onsdag morgen. Jensen legger fredag frem regjeringens forslag til statsbudsjettet 2015 for Stortinget klokken 10. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Siv Jensen gleder seg til budsjettforløsning

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier regjeringens første statsbudsjett har en klar Høyre- og Frp-profil, men hun tror ikke samarbeidspartnerne vil bli skuffet.

– Jeg har tullet litt med at jeg har følt at jeg har gått høygravid i mange uker, og i dag er tiden for forløsning, sa en spøkefull Siv Jensen da hun møtte pressen utenfor sitt hjem på Nordstrand onsdag morgen.

Jensen voktet seg for ikke å avsløre noe, tre og en halv time før regjeringens statsbudsjett-debut.

– Jeg har sett at det har vært en del lekkasjer og en del spekulasjoner. Den virkelige fasiten får dere klokken 10, sier finansministeren bestemt.

Lekkasjer

Det har lekket jevnt fra departementene de siste dagene, men det er ikke vanlig at finansministeren kommer med konkrete budsjettall før det legges fram senere på dagen. Jensen røper heller ikke den minste detalj, og på spørsmål om hva det viktigste i budsjettet er, svarer hun simpelthen:

– Hele budsjettet.

Hun vil heller ikke peke ut noen budsjettvinnere.

– Jeg håper det vil være en del positive overraskelser som mange kan glede seg over de neste åra, sier Jensen.

– Det er viktig at regjeringen legger fram et budsjett som er godt tilpasset norsk økonomi, sier Jensen, som legger til at regjeringen har tatt høyde for en rekke faktorer, og at norsk økonomi nå trenger en omstilling.

Blått stempel

Jensen mener hun har satt et godt stempel på statsbudsjettet, men som seg hør og bør fikk hun flere spørsmål om hensynet regjeringen har tatt til KrF og Venstre i budsjettforslaget.

– Jeg mener dette er et budsjett som har veldig tydelig Frp- og Høyre-profil. Jeg er veldig klar over at vi har en samarbeidsavtale med KrF og Venstre, og vi har selvfølgelig også tenkt på dem. Men vi er først og fremst opptatt av å innfri det som står regjeringsplattformen, sier Jensen.

Frp-lederen mener de to samarbeidspartiene ikke vil bli skuffet, men presiserer at det er mye det skal forhandles om i ettertid.

– Jeg har stor respekt for at det budsjettet som denne Høyre- og Frp-regjeringen legger fram, også skal forhandles om fordi KrF og Venstre også vil ha behov for å sette sitt stempel på budsjettet. Sånn er det i et samarbeid, sier Jensen.

Sovet godt

Finansministeren legger til at hun gleder seg til å legge fram budsjettforslaget, og forsikrer at hun har sovet godt.

– Jeg er skjerpet og spent, understreket hun overfor det store pressekorpset som tradisjonen tro hadde møtt opp utenfor finansministerens hjem på budsjettdagen.

Hun vil ikke si om regjeringen har gjort endringer i siste liten og understreker at regjeringen har hatt en helt ordinær prosess med behandlingen av budsjettet.