Siste norske teglstein produsert

Tidligere i høst varslet Wienerberger at de kom til å legge ned den siste gjenværende norske teglsteinfabrikken, og nå er siste stein produsert på Bratsberg teglverk i Lunde.

– Ja, den siste steinen er nå fremstilt, bekrefter administrerende direktør Lars Strand i Wienerberger A/S til Byggeindustrien.

– Det er selvfølgelig en beklagelig situasjon, men en nødvendig beslutning som er truffet og nå gjennomføres, legger dansken til.

Tidligere i år fortalte Strand at kapasitetsutnyttelsen ved fabrikken hadde gått dramatisk ned de siste årene. Dette førte til stadig lengre perioder med produksjonsstans og dermed dyrere produksjonskostnader. På toppen av dette kom økte kostnader knyttet til lønn og gass. Resultatet har ifølge Strand blitt en fortløpende situasjon med økonomiske underskudd, som nå bunner ut i at norsk teglsteinsproduksjon er historie.

Fortsatt i Norge

– Kan de bli aktuelt å starte opp produksjonen på et senere tidspunkt?

– Det anses som helt utelukket, svarer Wienerberger-sjefen.

– Samtidig vil jeg understreke at Wienerberger Norge lever i beste velgående med salgskontor og showroom i Oslo. Wienerbergers produktspekter blir faktisk bredere og mer omfattende enn noensinne tidligere, understreker ham.

Flytter utstyr

Strand forteller at det vesentligste produksjonsutstyret i Telemark nå blir demonter, og flyttet til andre fabrikker i konsernet. Eiendomen og bygningene vil bli lagt ut for salg, og rundt 20 ansatte forsvinner ut av Wienerberger-systemet i midten av november.

– De som blir igjen er en mindre gruppe ansatte som skal ta seg av ordreekspedisjon, lagerstyring og lassing av lastebiler av de gjenværende produktene som er produsert ved fabrikken, sier han, og legger til at det forventes å være bemanning på Bratsberg teglverk frem til medio 2017.

Fabrikken er landets siste teglverk. Den ble startet i Skien i 1895, og flyttet til Lunde i 1957.