Ida Aandal Røijen (t.v) fra DOGA, Jan Christian Vestre fra Vestre) og Christian Lodgaard fra Flokk på Vestre-møbler på Aker Brygge.

Sender norsk bærekraft til verdens viktigste designuke

Nordiske verdier som fellesskap, miljø og bærekraft står i sentrum for en rekordstor norsk utstilling under denne ukes Salone del Mobile i Milano. To av Norges fremste møbeleksportsuksesser blir med på lasset.

 – Fellesnevneren for mange av årets utstillere er at de kombinerer kommersiell suksess og sterke eksporttall med en gjennomarbeidet satsing på bærekraft og samfunnsansvar. Vi tror disse vil danne utgangspunkt for et nytt norsk industrieventyr, sier Ida Aandal Røijen, rådgiver for internasjonal profilering i Design og arkitektur Norge (DOGA).

Ti designere, fire kunsthåndverkere og seks produsenter skal vise seg fram på «Norwegian Presence», en norsk utstilling som arrangeres som del av en av verdens mest toneangivende designmesser. Bak utstillingen står DOGA, Norwegian Crafts og designkollektivet Klubben, i tillegg til en rekke partnere og sponsorer.

– Dette er et fantastisk eksempel på kraften som ligger i samarbeid. Sammen skal vi løfte både utøvere og bedrifter enda høyere på den internasjonale designhimmelen, sier Jan Christian Vestre, administrerende direktør hos utemøbelprodusent Vestre.

Årets norske utstilling – med navnet «Norwegian Presence» - inneholder flere milepæler. Denne gangen skal produsenter stå side om side med designere og kunsthåndverkere. Siden utstillingen dermed trenger mer plass enn tidligere skal den nå for første gang få utfolde seg i den design- og motetunge bydelen Tortona. Viktige internasjonale designpublikasjoner som Wallpaper, Sight Unseen og Dezeen har allerede trukket frem utstillingen som et av høydepunktene under designuken.

Vestre har i løpet av to år økt eksportandelen sin med 25 prosent, og selger nå 54 prosent av møblene sine utenfor Norge. De har gode erfaringer med å delta på Salone del Mobile. I år skal produsenten blant annet vise fram det urbane auditoriumsmøblet Stoop samt sin April Go-kolleksjon. Sistnevnte er allerede installert på Times Square i New York.

– Designuken i Milano er en viktig arena for oss. Her tar vi ikke bare med møblene våre, men også vår filosofi når det kommer til demokratisk design. Mennesker flytter over landegrensene og stadig flere bor i byer, noe som gjør at motsetninger og konflikter kan bli tydeligere. Vi ønsker å skape trygge, sosiale møteplasser i det offentlige rom, der folk fra alle samfunnslag kan treffes, sier Jan Christian Vestre.