Se hvordan en verdensrekord monteres

Verdens høyeste trehus er banebrytende på mer enn selve høyden. For når Mjøstårnet skulle bygges tok Moelven i bruk en helt ny og uprøvd monteringsteknikk.

- Utenforstående vil kanskje tro det var en stor risiko å ta i bruk en ny monteringsmetode på et så stort og prestisjefylt prosjekt. Men etter mange år med utvikling var vi nå klare til å ta et nytt løft, bokstavelig talt, sier Rune Abrahamsen, direktør ved Moelven Limtre i en pressemelding.

Mjøstårnet blir Moelvens andre verdensrekord når det kommer til høye trehus. I 2014 stod leilighetsbygget Treet i Bergen ferdig. Konstruksjonen, med en høyde på 51 meter fordelt på 14 etasjer, ble først montert i fabrikken på Moelv for så å bli fraktet til byggeplassen for den endelige monteringen. Men med Mjøstårnet går bjelkene rett til byggeplassen, uten noe form for prøvemontering.

- Dette er presisjon på høyt nivå. Bjelkene kommer ferdig bearbeidet til byggeplassen, og da skal de passe på millimeteren. Her er det ikke rom for feil i monteringen. Prinsippet blir nesten som Lego for voksne. Alle biter har en klar adresse og skal passe inn, sier Abrahamsen.

Denne byggemåten sørger også for at det går langt raskere å bygge Mjøstårnet. Når verdens høyeste trehus står ferdig mars 2019, har Moelven heist på plass flere hundre limtrebjelker i konstruksjonen i løpet av 10 måneder

- Denne monteringsmåten er meget tidseffektiv, og blir den nye standarden for limtrekonstruksjoner som dette, slår Abrahamsen fast.