Se elevene gjøre om utslitt bolig til passivhus

En sliten, kommunal bolig i Overhalla har fått nytt liv som passivhus, takket være et samarbeidsprosjekt hvor elever i videregående skole stod for oppføringen.

Det skriver SINTEF Byggforsk i en pressemelding torsdag.

Gjennom prosjektet «Overhalla bolig: Rimelig oppgradering av kommunal bolig i samarbeid med videregående skole» har Overhalla kommune, Olav Duun videregående skole, SINTEF Byggforsk og lokal byggenæring samarbeidet om oppgradering av en tomannsbolig fra 1972 til passivhusstandard.

Målet med prosjektet har vært delt mellom å støtte Overhalla kommunes arbeid med å hjelpe vanskeligstilte innbyggere med å få tak i gode boliger og å skape en virkelighetsnær læringsarena for både byggfags- og helse- og oppvekstfagselever i fylket.

– Boligen som ble oppgradert, var en typisk 70-tallsbolig, som det finnes mange av i Norge. Prosjektet kan dermed brukes som et utgangspunkt for lignende oppgraderingsprosjekter, sier seniorforsker Ruth Woods ved SINTEF Byggforsk.

Prosjektet har vært en læringsarena hvor nye løsninger har blitt testet. Oppgraderingen har dermed hatt stor nytteverdi både for skolen og for kommunen, heter det i pressemeldingen.

Overhalla kommune har hatt prosjektledelse for byggeprosjektet, og Trønderplan har vært ansvarlig arkitekt. SINTEF Byggforsk har vært engasjert gjennom et toårig prosjekt finansiert av Husbanken.