Foto: Sandvik.

Sandvik presenterer 18-tonns laster på batteri

Sandvik har utviklet det selskapet beskriver som verdens første 18-tonns batterielektriske laster.

Den nye lastermodellen LH518B er et samarbeid mellom Sandvik og Artisan Vehicles.

LH518B fra Sandvik er konstruert i sin helhet rundt lasterens Artisan-batterisystem og elektriske drivlinje for å utnytte batteriteknologiens muligheter optimalt. Det var ikke nok å bytte ut noen komponenter eller justere bare en del av utstyret. Ingeniørene måtte bygge om hele maskinen. Når originalutstyrsprodusenten bygger om maskinen, betyr det at gruven ikke trenger å revurdere hele sin infrastruktur. Å bytte batteriet i lasteren krever i praksis ingen kraner eller gaffeltrucker. Det sørger den patenterte AutoSwap-funksjonen for, skriver Sandvik i en pressemelding.

Den nye batterielektriske lasteren LH518B er konstruert slik at den får plass i en 4,5 x 4,5 meter stor tunnel.

– I tillegg til et innovativt bom- og skuffsystem har LH518B uavhengige fremre og bakre drivlinjer. Det muliggjør høy nyttelastkapasitet med lav samlet høyde. LH518B er utstyrt med tre 2000 Nm permanentmagnetmotorer, skriver Sandvik i meldingen.

LH518B er utstyrt med AutoSwap, et patentert system for automatisk bytte av Artisan-batteripakken. Ifølge Sandvik tar et batteribytte cirka seks minutter, og det kan gjøres i en passeringslomme eller gammelt lagringsområde uten behov for traverskraner eller ekstern infrastruktur.

Den helt nye AutoConnect-funksjonen som for første gang er tilgjengelig på LH518B, gjør det ifølge Sandvik enda enklere og raskere å bytte batteri ved automatisk til- og frakobling av batteripakken til maskinen.

Batteripakken bruker litiumjernfosfatkjemi (LiFePO4) og er spesialutviklet for underjordisk bruk, skriver Sandvik.

Sandvik er i gang med å utvide tilbudet av batterielektriske lastere og dumpere. Dette vil skje i faser modell for modell. Når de batterielektriske lasterne og dumperne lanseres på nye markeder, vil Sandvik være klar til å tilby kundene full produktstøtte og ettermarkedstjenester, melder Sandvik.