Per JægerTuva Skare

Salget av nye boliger på samme nivå som i fjor

Nyboligsalget i november lå 46 prosent over samme måned i fjor. Dermed ligger det totale boligsalget hittil i år likt med fjoråret.

Mens første halvdel av 2018 var preget av salgsnedgang, har det vært en oppgang i salget av nye boliger de siste tre månedene.

- Akkurat nå er salget i balanse. Vi har totalt like stort salg som i fjor, sier sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

Han la onsdag fram ferske tall om nyboligsalget, som viser at salget i november lå 46 prosent over samme måned i fjor.

Jæger sier det er salget av leiligheter som trekker opp. Det ligger nemlig 8 prosent over fjoråret.

Salget av eneboliger og småhus ligger derimot henholdsvis 4 prosent og 11 prosent under samme periode i fjor.

Igangsettingen går ned

Igangsettingen av nye boliger i novmeber lå 4 prosent lavere enn samme måned i fjor, mens igangsaettingen hittil i år ligger 10 prosent under samme periode i fjor.

Nedgangen er på 10 prosent for eneboliger, 18 prosent for småhus og 7 prosent for leiligheter hittil i år.

- De siste 12 månedene er det solgt 27.777 boliger. Dette er 2 prosent under nivået for et år siden. De siste 12 månedene er det igangsatt 28.126 boliger. Dette er 9 prosent under nivået for et år siden, sier Per Jæger.

- Salget av nye hytter og fritidsboliger ligger ved utgangen av november 3 prosent bak fjoråret, mens igangsettingen ligger 17 prosent bak fjoråret, legger han til.

- Stabiliserer seg på et godt nivå

Administrerende direktør Bjørn Mangor Birkeland  i Prognosesenteret sier tendensen i nyboligmarkedet viser at fallet har stoppet opp og at salget er på vei opp igjen

- Salget stabiliserer seg på et godt nivå, og det er veldig positivt. Vi signaliserte ved forrige pressekonferanse at krysningspunktet, hvor salget er høyere enn igangsettingen, vil skje om ikke så lang tid. Nå ser vi at vi sannsynligvis er der neste måned, sier Birkeland.

Han legger til at de helst vil se at tallene for salg og igangsetting er så jevne som mulig.

- Totalt er vi fornøyde med de nye tallene, og de er nesten som forventet. Det er ingen krakk og ingen eksplosjon. Det er et sted midt mellom, og der vil vi være, sier han.