ROT skattegave eller middel mot svart arbeid?

Vil ROT-fradrag fjerne svart arbeid, eller er det en mild skattegave slik at rike folk på vestkanten kan få pusset opp boligene sine billigere?

Det var utgangspunktet da VG, Mittanbud.no og malermesterkjeden Mesterfarge inviterte til paneldebatt i VG-huset i Oslo onsdag denne uken.

I panelet hadde arrangøren fått med seg landets nye arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (FrP), tidligere arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap), adm dir Øyvind Utne i Oslo Håndverks- og Industriforening og styremedlem Bo Lunde i Mesterfarge. Debattleder var VGs økonomikommentator Tom Staavi.

Forhenværende arbeidsminister Hanne Bjurstrøm innrømte at den forrige regjeringen ikke hadde gjort nok for å få bukt med svart arbeid.

– Jeg vil ikke utelukke at ROT skal utredes. Men da må vi være sikre at systemet innrettes slik at det får ønsket effekt, sa Bjurstrøm.

Statsråd Robert Eriksson påpekte at omfanget av svart arbeid er mye større enn det som avdekkes, og at det tar «kråkfot» på de seriøse håndverkerne i bransjen.

– I tillegg er det med på å skape et dårligere bilde av næringen, selv om de aller fleste er gode, seriøse bedrifter.

Eriksson var klar på at man må få utredet ROT-fradrag etter en lignende modell som i Sverige.

– I stedet for å være negative til dette forslaget, skal vi være fremoverlent og få utredet dette nøye. Det er svært viktig at en slik ordning treffer riktig og ikke blir for byråkratisk, da blir vi stående på stedet hvil, sa Eriksson.

Han påpekte at det vil være gode muligheter for å få til et flertall på Stortinget for innføring av ROT.

Ikke subsidiering av de rike
Han mente også at det blir feil å fokusere på at ROT handler om å subsidiere rike folks oppussing.

– Næringen utfører verdifullt arbeid. Boligen er den viktigste investering i familien, og når man pusser opp innebærer det å ta vare på verdiene, sa Eriksson.

Han var også opptatt av en annen side ved ROT: - Det har vært mye fokus på at de rike skal få skattefradrag, men vi må huske på at dette også vil komme folk med vanlige og lavere inntekter til gode ved at de kan ta seg råd til å bruke skikkelige håndverkere.

Han pekte også på at ROT-ordningen vil flytte mye av det svarte arbeidet over til hvitt og at den skattemessige gevinsten vil være større enn det ordningen til koste Staten.

Eriksson ga forøvrig honnør til den forrige regjeringen for økt satsning på tilsyn og kontroll, og understreket viktigtheten av tett samarbeid mellom Skatteetaten, Politi og Arbeidstilsynet i kampen mot svart arbeid.

Inviterte bransjen
Eriksson inviterte dermed håndverkerbedriftene og næringen til å få i gang et bransjeprogram i kampen mot de useriøse aktørene, og påpekte at kompetansekrav er et viktig steg på veien.

Dette var også adm dir Øyvind Utne i Oslo Håndverks- og Industriforening positiv til og takket statsråden initiativet.

Utne poengterte for øvrig at problemet med svart arbeid er enormt, og at mye av det private markedet er forsvunnet: – Det norske byggemarkedet er blitt en hvitvaskingsmasking for Øst-Europa og Balkan, sa han.

Han mente også at dette er årsaken til at mange bedrifter ikke lenger tar inn lærlinger, og at innføring av ROT derfor vil være et incitament til å bedre rekrutteringen.

Også Bo Lund i Mesterfarge mener at ROT må til for å få bukt med alt svartarbeidet, og dessuten at myndighetene må innføre kompetansekrav for å starte opp og drive en håndverksvirksomhet.

– I dag holder det med navn og personnummer for å registrere håndverksfirma i Brønnøysund. Det bør være en høyere terskel, sa han.

Debatten ble overført live på VG-TV.