- Bruk byggskum til å fylle igjen sprekker mot gulv, vegg og himling, sier Marie Sand.

- Riktig bruk av byggskum avgjørende for sluttresultatet

- Det er nesten ikke grenser for hvor du kan benytte byggskum, så lenge du gjør det riktig. Det mener produktsjef Marie Sand hos Würth, som her kommer med noen praktiske tips som kan være nyttig selv for de med lengst fartstid i faget.

Byggskum er et middel som kan fylle, tette, isolere, montere og feste. I utgangspunktet er dette egnet alle steder hvor du ikke kommer til med vanlig isolasjonsplate.

- Begynn med å fukte underlaget ved hjelp av en sprayflaske med vann. Byggskummet herder ved hjelp av fuktighet, og uten fuktighet vil skummet miste sine egenskaper. Etter at det har herdet, og du har sjekket at det fyller tilstrekkelig, renskjærer du overskytende masse. Ved montering av dører og vinduer - vær sikker på at skummet har herdet og ekspandert ferdig før du lukker det bak belisting. Jeg har opplevd at selv drevne folk i faget glemmer seg bort. Konsekvensen er at skummet ekspanderer og presser på alt rundt seg. Da kan du oppleve at døren ikke går igjen. I ekstreme tilfeller kan et vindusglass sprekke av en slik påkjenning, forteller Sand.

Sand peker på at du med fordel kan avslutte med å legge på en fuge eller teip over byggskummet.

- Du har ikke noe valg hvis området er utsatt for sollys og nedbør. Årsaken er at skummet ikke tåler UV-stråling. Det vil bli sprøtt og smuldre opp etter langvarig eksponering for sol. Det må også skjermes for vær og vind for å beholde sine egenskaper. Evnen til å isolere mot kulde, varme og lyd forringes av fuktighet etter at skummet har herdet. Ta en grundig sjekk av omgivelsene du skal jobbe i. Hvis byggskummet plasseres mot for eksempel kledning nær bakken, kan det trekke fuktighet og bidra til råteskader i treverket, sier Sand

Ulike redskaper påvirker hvor effektivt du kan jobbe.

- Men det skal jo henge sammen med økonomien i prosjektet. Hvis du jobber med byggskum en sjelden gang, fungerer det greit med en boks som har integrert pistol på toppen. Det samme gjelder hvis arbeidsoppgavene ikke er så omfattende og det ikke er de store volumene som skal påføres. Ved større jobber er det smart med en egen skumpistol fordi den er i stand til å hente mer ut av hver boks. I tillegg har du bedre kontroll med påføringen, sier Sand.

Før du går i gang må du huske på å riste boksen. Hvis du bruker skumpistol, må denne monteres før du rister.

- Det tradisjonelle byggskummet gjør jobben i mange situasjoner, mens du med fordel bør velge den fleksible varianten der du har behov for å etterjustere og ha mer kontroll på etter-ekspansjonen. Ordinært skum blir hardt når det herder. Det fungerer fint på steder hvor etter-ekspansjon ikke spiller noen rolle. Det kan for eksempel være i betongsprekker, sier Sand.

- Andre ganger kan jobben være helt bortkastet hvis skummet fortsetter å herde og ekspandere etter at monteringen er fullført. Et typisk eksempel er ved montering av vinduer og dører. Derfor er det smart å bruke fleksibelt skum på slike jobber, fordi det holder seg ganske mykt også etter at det har herdet. Det reduserer faren for skjevheter og andre feil, påpeker Sand.