Revisorer granskes etter Lunde-konkurs

Finanstilsynet gransker revisorene for å finne ut av hvorfor de ikke slo alarm før gigantkonkursen i Lunde Gruppen i Stavanger.

Den profilerte gründeren Johannes Lunde ble denne uka tiltalt for grov økonomisk utroskap og underslag etter at konsernet gikk konkurs i fjor.

Selskapet BDO, som 6. januar 2010 reviderte Lunde-selskapene uten å komme med merknader, skal samtidig granskes av tilsynet. Det skal også PricewaterhouseCoopers (PwC), som hadde jobben før dem. PwC hadde kommet med flere kritiske merknader før de ble byttet ut, melder Stavanger Aftenblad.

– Prosessen er godt i gang, men vi regner ikke med at våre konklusjoner er klare før i løpet av første halvdel 2013. Våre reaksjonsformer er offentlige merknader etter tilsyn, pålegg om retting eller tilbakekall av godkjenning som revisor/revisjonsselskap, opplyser direktør Anne Merethe Bellamy i Finanstilsynets avdeling for regnskap- og revisortilsyn.

Transportkonsernet hadde en anslått gjeld på 1,8 milliarder kroner ved konkursen. Tiltalen gjelder grov økonomisk utroskap på 130 millioner kroner og underslag av 10 millioner kroner.

Økokrim mener Lunde er hovedmannen, men daglig leder Morten Arnold Berg (60) og en 40 år gammel kvinne som var regnskapsmedarbeider i Lunde-systemet, er tiltalt for medvirkning i saken.