Rekordpris og svenskeflukt i utleiemarkedet

Leieprisen for 2-roms i Oslo har nådd rekordhøyder, og svenskene skyr leiemarkedet.

Det er noen av observasjonene Utleiemegleren har gjort for august 2014, ifølge en pressemelding.

Hvor bor söta bror?

Siste utleieprisoversikt fra Utleiemegleren for august 2014 viser at det nå i snitt koster 8.425

kroner per måned å leie en 1-roms leilighet i Oslo. Dette er en nedgang på 5,8 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en nedgang på 2,0 prosent.

I snitt kostet det 11.630 kroner å leie en 2-roms leilighet i Oslo i august 2014, hvilket er en oppgang på 1,0 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 2,6 prosent, skriver Utleiemegleren.

Det har, ifølge pressemeldingen, aldri tidligere blitt registrert en så høy pris for å leie en 2-roms leilighet i Oslo.

En 3-roms leilighet i Oslo koster nå i snitt 14.157 kroner å leie i måneden. Dette er en nedgang på 0,5 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en nedgang på 1,0 prosent.

– Nå er igjen et bra trykk i utleiemarkedet, men det har absolutt ikke vært noe utleiekaos i sommer, sier dagligleder for Utleiemegleren Frogner, Geir Skogheim.

– Det vi spør oss om, er hvor alle svenskene har blitt av? Det har vært markant færre svensker i leiemarkedet denne sommeren enn tidligere somre, sier Skogheim. Han legger til at det nå er første måned i år hvor det er under 2.000 ledige utleieboliger.

Rolig i Rogaland

Ifølge pressemeldingen kostet det nå i snitt 14.414 kroner å leie en 3-roms leilighet i Stavanger i august 2014, hvilket er en nedgang på 6,6 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en nedgang på 3,7 prosent.

– August har vært roligere måned sammenlignet med tidligere år. Det er fortsatt mange ledige boliger på Finn.no i Stavanger og det har resultert i færre henvendelser på det som har vært annonsert, sier daglig leder for Utleiemegleren Stavanger Eirik Hauge.

Leieprisene i Stavanger har gått litt ned, men Hauge sier han tror de vil øke på sikt.

– Det har vært stort fokus fra næringslivet i regionen på avvikling av ONS (Oljemessen) i august. Vi antar at aktiviteten i leiemarkedet vil ta seg opp i september og at leieprisene vil holde seg stabile fremover, sier Hauge.

Tar tid i Trondheim

I snitt kostet det 13.997 kroner å leie en 3-roms leilighet i Trondheim i august 2014, hvilket er en oppgang på 4,3 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en nedgang på 2,2 prosent.

– Leiemarkedet i Trondheim er rolig til å være denne tiden av året. Det er bra med oppdrag inn, men det tar tid å leie ut. Vi merker at leietakerne bruker lang tid i beslutningsprosessen og de går gjerne på mange visninger før de bestemmer seg, sier daglig leder for Utleiemegleren Trondheim, Marianne Wallin.

Raske utleier på Romerike

I snitt kostet det 8.761 kroner å leie en 2-roms leilighet på Romerike i august 2014, hvilket er en nedgang på 6,5 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en nedgang på 3,3 prosent.

– Det er høyt tempo i boligmarkedet på Romerike. I juli måned opplevde vi meget stor pågang, det var mange som leide ut og mange leietakere, sier daglig leder for Utleiemegleren Romerike, Karsten Olsen.

– I august har det vært noe færre boliger på nett enn det pleier på denne tiden, og de har blitt leid ut raskt, så det oppleves nok som litt vanskelig for leietakeren som vil bo i sentrumsområdene av Lillestrøm og Jessheim spesielt, sier Olsen.

Stabilt i Asker og Bærum

I Asker og Bærum er prisene stabile.

– Her i Bærum opplever vi virkelig et leietakers marked for tiden. Det er betydelig flere boliger til leie nå enn tidligere i sommer, og vi teller omtrent 320 ledige utleieboliger i Asker og Bærum til sammen. sier daglig leder for Utleiemegleren Asker og Bærum, Tom Anders Andersen.

Dermed blir det viktigere enn noen gang å leie ut til riktig pris. Dette stiller også krav til boligens standard, heter det i pressemeldingen.

– Vi har i det siste merket større etterspørsel etter de boligene som befinner seg i områdene nær Oslo, samt større eksklusive boliger i høyere prisklasser. Standard, romløsning og beliggenhet spiller en stor rolle her, og dette kommer godt til syne når konkurransen er slik den er for øyeblikket, legger Andersen til.

Stabilt i Bergen

I Bergen har prisene også holdt seg stabile.

– I Bergen er det nå færre henvendelser på annonsene og færre interessenter til hver bolig enn vi er vant til på denne tiden av året. Dette henger nok sammen med at det er et rekordhøyt antall boliger til leie, så leietakerne har mer å velge mellom og bedre tid på seg enn de pleier om sommeren, sier daglig leder for Utleiemegleren Bergen, Eirik Hove.

Hove forteller at det er svært viktig å prise objektene riktig.

– Hvis man setter leieprisen for en bolig litt for høyt, får man omtrent ingen respons slik markedet er nå, selv om boligen er bra, sier Hove.

– Størst etterspørsel er det som vanlig på leiligheter med sentral beliggenhet, mens vi har opplevd noe mindre respons på eneboliger og rekkehus i litt mer usentrale strøk. På slike objekter har enkelte utleiere måttet redusere prisforventningene sine noe, legger Hove til.

Stabilt i Drammen

I Drammen er prisene stabile, heter det i pressemeldingen.

– Utleieprisene i Drammen i august har holdt seg stabile. Utleiemarkedet forsetter trenden fra forrige måned med høyt utbud av boliger til leie, sier daglig leder Eivind Sveen i Utleiemegleren Drammen.

Mens noen andre byer har merket et noe tregere marked har det vært greit å få leid ut boliger i Drammen.

– I et marked der utbudet er ekstra stort vil man være veldig følsom på pris. Det handler med andre ord om å sette riktig leiepris hvis man skal få leid ut. Tilbud vil normalt sett bli noe mindre ut over høsten selv om det har vært ekstra mye boliger til leie i sommer, avslutter daglig ledere i Utleiemeglere Drammen Eivind Sveen.