Store nedbørsmengder rammet Østlandet lørdag. Dette bildet er tatt i Asker. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix

Regnskader for minst 100 millioner på Østlandet

Uværet på Østlandet lørdag har ført til skader for over 100 millioner kroner, anslår forsikringsselskapene.

– Vi har aldri før fått så mange henvendelser om skademeldinger på en lørdag, sier kommunikasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige til NTB.

Han sier at det er for tidlig å si hva sluttsummen for regnværet kommer til å bli, men han er helt sikker på at for bransjen som helhet, så vil summen passere 100 millioner.

Lørdag førte et kraftig uvær til at det rant vann inn i kjellere over hele Oslo, Akershus og Buskerud. Biler ble stående fast, både under vann og i køer, tog sto stille og veier ble sperret.

Tusenvis av henvendelser

Ut på formiddagen sa Brann- og redningsetaten i både Oslo og Asker og Bærum at de ikke hadde kapasitet til å hjelpe alle som ringte inn om oversvømmelser og ba folk ta kontakt med forsikringsselskapene sine.

Siden lørdag morgen har Gjensidige fått 1.400 henvendelser, og If nærmere 900. Båe IF og Gjensidige oppfordrer til å melde skader på nett, og begge selskaper har måttet oppbemanne for å kunne ta imot alle henvendelser.

Uværet kom på en tid da mange er bortreist, enten på ferie eller på helgetur, og det kan nok hende det er en del som for seg en ubehagelig overraskelse når de kommer hjem.

Millionbeløp

– Vi har fått inn noen næringslivsskader, på butikker og lager, og da blir det fort millionbeløp, sier Haraldsen.

I private hjem har vannskader i kjellere et gjennomsnittlig skadebeløp på mellom 30.000 til 50.000 kroner, men det kan fort bli mer.

– Hvis man har fått mye vann inn og må rive gulv og vegger blir beløpet fort høyere. Hvis man må bygge nytt og det i tillegg er snakk om et bad for eksempel så er man fort oppe imellom 300 og 500.000, sier Clementz.

Umulig å gardere seg

Uværet kom uventet på de aller fleste, og til og med Sivilforsvaret ble kalt ut for å sikre vei og avløpssystemet. Det ble målt 55 millimeter på Bygdøy på to timer, noe som skjer hvert 25. til 50. år.

– Jeg tror ikke vi kan forlange at kundene skal kunne gardere seg mot noe sånt som dette, sier Haraldsen.

Han frykter derimot at det vil bli flere slike episoder, og viser til at global oppvarming vil føre til et villere og våtere klima.

– Det her var definitivt både vått og vilt, konkluderer forsikringsmannen