Regjeringen sikrer lønn for arbeidstakere

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil sikre at arbeidstakere får sin lønn ved at krav om betaling kan rettes oppover i en kontraktskjede, ikke bare til det firmaet der de er ansatt.

Jensen: - Uansvarlig forslag av Stoltenberg

Frp-formann Siv Jensen betegner regjeringens forslag om såkalt solidaransvar som byråkratisk og uansvarlig. Hun mener det kan bety kroken på døra for mange småbedrifter.
Jensen hadde fått med seg hovedinnholdet i statsminister Jens Stoltenbergs tale da hun senere på dagen 1. mai inntok Bragernes Torg i Drammen for å gi sin vurdering av utfordringene Norge står overfor, og regjeringens evne til å gjøre noe med dem.
- Frp er like opptatt av å bekjempe sosial dumping som andre partier. Men dette forslaget vil jeg advare mot. Å skyve kontroll- og lønnsansvar oppover i en leverandørkjede betyr et vanvittig merbyråkrati og store ekstrakostnader for bedriftene. Dette er direkte uansvarlig, sier Jensen til NTB etter talen.

Stoltenberg kunngjorde innføringen av såkalt solidaransvar under sin 1. mai-tale på Youngstorget i Oslo. Kampen for å sikre arbeidsplassene i de økonomiske krisetidene var naturlig nok hovedtemaet både for Stoltenberg og SV-leder Kristin Halvorsen.

- Regjeringen har lagt fram flere handlingsplaner mot sosial dumping, og vi har fulgt dem opp, punkt for punkt. Nå forsterker vi innsatsen ved å innføre solidaransvar for lønn. Dette er et meget kraftfullt tiltak. Et gammelt krav blir til virkelighet, sa statsministeren til de mange tusen frammøtte på arbeiderbevegelsens tradisjonsrike torg i Oslo.

Leder i Oslo LO, Kleiv Fiskvik, opplyser at om lag 10.500 personer hadde funnet veien til Youngstorget og at vel 8.000 gikk i selve demonstrasjonstoget etterpå.

En vakker dag
Og rammen rundt dagen kunne knapt vært bedre. Blide ansikter, vårsol med sommervarme og røde flagg som vaiet i den lette vinden. Sosialistisk kor framførte Theodorakis, Brecht og «Seieren følger våre faner» så det gjallet mellom husveggene. Og på toppen en økonomisk krise som gikk til kjernen av det 1. mai dreier seg om.

Forslaget om solidaransvar blir fremmet i statsråd neste fredag og skal gjelde for oppdragsgivere i de områder av arbeidslivet der tariffavtaler er allmenngjort. En hovedleverandør blir dermed gjort ansvarlig for at underleverandører betaler tarifflønn til sine ansatte.

Stoltenberg minnet om at det er 120 år siden den internasjonale arbeiderkongressen i Paris gjorde 1. mai til arbeidernes kampdag og at budskapet har vært det samme hele tiden: Arbeid til alle!

Vil vokse
- I år er budskapet mer aktuelt enn noen gang. Ledigheten er ikke bare tall og statistikk. Den rammer alle og kan slå ut hele lokalsamfunn. Og vi vet at den vil vokse. Derfor bruker Norge de kraftigste virkemidlene. Vi har som mål å ha den laveste ledigheten når krisen en gang er over, sa statsministeren.

Som Halvorsen hamret han løs på de krefter som har ført verden opp i dagens uføre.

- En politisk ideologi gikk konkurs. Markedet tar ikke vare på seg selv, regulerer ikke seg selv. Vi har hatt tre tiår med grådighet og hylling av det uregulerte marked. Vi har hatt høyresidens 30-årskrig mot staten, sa Stoltenberg.

Han betegnet fellesskap framfor skattelette som en av de største motsetningene i det norske samfunnet, og som selve hovedårsaken til at de rødgrønne vant valget i 2005.

I sin 1. mai-taledebut som LO-sekretær gikk Raymond Johansen hardt ut mot høyresiden, ifølge ANB. I Sarpsborg og Fredrikstad sa han at uansett hvilket høyreparti det settes kryss for på valgdagen, blir det en annen samfunnsutvikling enn den de rødgrønne står for. Han kritiserte sine motstandere for ideologisk tørke.

Gaza og Sri Lanka
Både Stoltenberg og Halvorsen trakk fram situasjonen på Sri Lanka og Gaza som eksempler på kriser som utsetter mennesker for enorme lidelser. Begge krevde stans i kamphandlingene på Sri Lanka og israelsk tilbaketrekking fra ulovlig okkuperte områder.

- Det blir bare en rettferdig fred i Midtøsten, når det blir rettferdighet for palestinere. Og på Sri Lanka må FN og internasjonale hjelpeorganisasjoner slippe inn til sivilbefolkningen som er klemt mellom partene, sa SV-lederen.

Hun mente at fellesskap og solidaritet med de tusener som blir ledige i månedene framover, er den største utfordringen for det norske samfunnet.

- Ut av finanskrisen må det komme løsninger på klimakrisen. Vi må få en grønn mobilisering som en del av kampen mot økende ledighet. Vi må få ny viten, ny teknologi og en forsterket vilje til å drive klimakamp parallelt med kampen mot ledighet, sa SV-lederen.

Hun omtalte markedsliberalismen som knust, og hevdet at venstresidens verdier vil prege framtiden.