Regjeringen lover gunstigere regler for vindkraft

Nye avskrivingsregler skal gjøre det mer attraktivt å bygge ut norsk vindkraft. Både bransjen og klimaforkjempere jubler.

Etter flere år med en felles norsk-svensk finansieringsordning for fornybar energi, har svenskene investert ti ganger så mye i vindkraft og stukket av med brorparten av pengene fra ordningen, melder NRK.

Nå varsler regjeringen tiltak for å få opp investeringstakten i Norge, og energiminister Tord Lien (Frp) lettet så vidt på sløret da han besøkte Midtfjellet vindpark i Hordaland fredag.

– Hittil har mesteparten av investeringene havnet i Sverige. Det ønsker den blå regjeringen å rette på og innføre gunstigere avskrivingsregler for vindkraftutbygging, sier Lien til kringkasteren og får støtte fra regjeringspartner Høyre.

– Det vil bli investeringer på opptil 35 milliarder kroner fram mot 2020 med de nye reglene, sier miljøtalsmann Nikolai Astrup. Industrien deler de to politikernes entusiasme, og administrerende direktør Øyvind Isachsen i Norsk Vindkraftforening lover at «nå vil vi nå igjen svenskene, for nå får vi brukt ressursene vi har i Norge». Han ser fram til å se detaljene i regjeringens forslag når statsbudsjettet legges fram neste uke.

Miljøstiftelsen Zero ønsker regelendringen velkommen «som et nødvendig og viktig tiltak for å legge til rette for ny fornybar næringsvirksomhet».

– Nå gir vi norske utbyggere en fair sjanse i kampen om framtidens arbeidsplasser, sier nestleder Kari Elisabet Kaski.