Raude hyller Sverre Fehn i konsert og installasjon

Alle hus har sin egen lyd, alle rom sin egen melodi. 12. september på DogA åpner installasjonen Horisonter, som gjennom lyd, bilder og musikk utforsker byggene til arkitekt Sverre Fehn.

Ideen til Horisonter er skapt av slagverker Eirik Raude, som sammen med trompetist Arve Henriksen åpner installasjonen med en konsert i forbindelse med Oslo Kulturnatt og Ultima.

- Horistonter handler om samspillet mellom lyd og rom, mellom mennesker og arkitektur, og om hvordan vi forholder oss til de rommene vi er i. Vi blåser liv i rom, sier Raude.

I 2013 reiste han og Henriksenut på en konsertturne hvor de spilte på, med og ifem bygg av Sverre Fehn.

- Vi har lagd musikk som er inspirert av arkitekturen i Bremuseet i Fjærland, Ivar Aasen-tunet i Ørsta, Aukrustmuseet i Alvdal og Hedmarkmuseet på Hamar – samt Villa Schreiner, som var den første villaen Fehn tegnet. Her har vi latt trompet, slagverk og elektronikk møte betong, glass og tre,forteller Raude.

Selve installasjonen er tegnet av arkitekt Magne Wiggen. Du kan gå inn i det bobleformede byggverket og se bilder tatt av fotograf Knut Bry, høre lydinstallasjon av komponist og lydkunstner Bjarne Kvinnsland,og lytte til lydopptak fra konsertene til Eirik Raude og Arve Henriksen.

Sverre Fehn var opptatt av horisonten som fenomen og at bygningene han tegnet skapte en ny horisont i naturen. Eirik Raude har tatt denne ideen videre.

- Vi ønsker å skape nye lydlige og visuelle horisonter, ved å ta stilling til det indre rommet, og bevege oss og publikum inn i bygget, forklarer han.

Gjennom Horisonter forsøker Raude å bryte ned avstanden mellom musikere og publikum, ved å legge vekt på en felles opplevelse av rom og lyd.

Åpningen og konserten den 12. september kl. 18:00 er en del av Oslo kulturnatt.

Horisonter vises på DogA fra fredag 12. - lørdag 20. september i forbindelse med Ultimafestivalen.