Mange av beboerne i Kattmarka i Namsos er skuffet over at de bare får en tredel av de 45 millioner kroner de krevde av staten etter kvikkleireraset i 2009. Foto: Gorm Kallestad / NTB SCANPIX

Rasofre krevde 45 millioner – får en tredel

Ofre etter kvikkleireraset i Kattmarka i Namsos for seks år siden krevde 45 millioner kroner i erstatning. Namdal tingrett har avgjort at de får 14,8 millioner kroner.

Kvikkleireraset i Kattmarka i Namsos kommune i 2009 tok med seg rundt ti boliger og hytter. 21 beboere og hytteeiere i og rundt rasområdet saksøkte staten og kommunen for tap på over 30 millioner kroner som forsikringsselskapene ikke dekket, skriver NRK.

Dommen fra Namdal tingrett kom på dagen seks år etter raset. Den har avgjort at ingen av dem som har saksøkt staten og kommunen får erstatning for verditapet på eiendommene sine. Men beboerne og hytteeierne får erstatning for tap av verdigjenstander, og de fleste får dekket saksomkostningene.

«Etter en samlet vurdering er verditapene for fjerne og avledede i forhold til saksøktes ansvar for kvikkleireskredet, til at det utløser erstatningsansvar. Det foreligger ikke tilstrekkelig nærhet i årsakssammenheng mellom kvikkleireskredet og verditapene», heter det i dommen.

Mange av beboerne er skuffet over dommen.

– Vi mener det er godt nok dokumentert at eiendommene i Kattmarka har falt i verdi etter raset, sier talsmann for beboerne, Kjetil Kristensen.

Han mener dette kan være en grunn for å eventuelt anke dommen inn for Frostating lagmannsrett.