Radisson Blu Caledonien Hotel Kristiansand

En iøynefallende gasspeis er plassert i restaurant Grenseløs. Foto: Helene Jacobsen

Oppussingen og ombyggingen av Caledonien fra 1967 skal ikke bare komme tilreisende til gode, men også befeste landemerkets posisjon som kristiansandernes foretrukne ute- og spisested.

Fakta

Sted: Kristiansand

Prosjekttype: Rehabilitering / ombygging hotell

Bruttoareal: 9.000 kvadratmeter

Byggherre: Caledonien Holding

Byggherrerepresentant: Prosjektgruppen

Totalentreprenør: Kruse Smith Entreprenør

Kontraktssum inkl. mva.: 300 millioner kroner

Arkitekt: LINK arkitektur

Interiørarkitekt: Anemone Wille Våge

Rådgivere: RIB, RIE, RIBR, RIAKU: Multiconsult l RIV: BJ miljø l RI Energi: Sweco Norge

Underentreprenører: Mur, puss og flis: FS Mur l Rørlegger: Egeland Rør l Ventilasjon: Agder Ventilasjon l Elektro: Oneco Sør l Maler: Malermester Knutson l Blikkenslager: Ulstein l Fasader: H. Glass l Stålarbeider: Agder Industri og Hydraulikk l Heis: Kone l Dekorhimlinger: Bosvik l Himlinger og system-vegger: Bico l Grunnarbeider og utomhus: BST l Brannsikring: Firesafe l Dekor-fasade: J. Johnsen & Sønner l Parkett: Proffparkett l Stillas: StillasFag l Taktekker: ABC-Tak l Byggevarer: Optimera l Kontraktsleverandør dører, lås og beslag: Norlock l Produsent innerdører: Nordic Door l Produsent ståldører: Rapp Bomek

– Da vi planla rehabiliteringen ønsket vi å gjenreise Caledonien for byens befolkning. Vi ville tilby det beste hotellet og satse stort på serveringssteder, men også ha det flotteste kurs- og konferansetilbudet på Sørlandet. Caledonien Hall skulle igjen være den kulturscenen den en gang var. Vi frir veldig til kristiansanderne, og ønsker å fylle huset med innhold, ikke minst med kunst- og kulturarrangementer, forteller Food and Beverage Manager for hotellet, Morten Halvorsen.

Radisson Blu Caledonien Hotel Kristiansand, for enkelthets skyld her bare kalt Caledonien, består av tre deler. I denne omgang er det kun lavblokka på tre etasjer og høyblokka på 13 etasjer som er berørt av rehabiliteringen.

Kruse Smith har en kontrakt basert på NS 8407, der forprosjektet med en priskalkyle var basert på et referansehotell. Gjennomføringen er gjort i en samspillsmodell.

– Caledonien var gått ut på dato, så i tillegg til at det tekniske er fullstendig rehabilitert er alle kvaliteter løftet vesentlig. Det var jo en utfordring for de tekniske entreprenørene å forholde seg til det bæresystemet og de himlingshøydene som har vært her. For hotellrommene gikk det akkurat, men det fordrer en del kreativitet, påpeker Frank Eikeland, markedssjef region syd hos totalentreprenør Kruse Smith.

Etter rehabiliteringen har Caledonien både fjernvarme og fjernkjøling. De tekniske installasjonene utgjør halvparten av målsummen, i et prosjekt der energitiltakene utløste en betydelig ENOVA-støtte.

En hel glassvegg

LINK arkitektur forteller at deres viktigste grep var å stramme opp fasaden, der de tidligere grønne fasadeplatene er byttet ut med en sammenhengende glassfasade. I stedet for et lite vindu på hvert rom er det nå glass fra vegg til vegg og gulv til himling.

På toppen av høyblokken, i 13. etasje med utsikt over hele Kristiansand, er det på plass en ny, inntrukken etasje som huser byens første skybar på 210 kvadratmeter med en 40 kvadratmeter terrasse vendt mot sør.

For Kruse Smith er dette tredje gang de er i gang med Caledonien. De bygde hotellet i 1966-67, rehabiliterte det etter den fatale brannen i 1986, og står bak totalrehabiliteringen av om lag 9.000 kvadratmeter nå.

De første forundersøkelsene avdekket at deler av den eldre bygningsmassen krevde vesentlig mer rehabilitering enn først forutsatt.

Baderom til besvær

– Vi hadde oppstart i mai 2017, med en overleveringsdato satt til 12. mai i år. Men tidsaspektet forsvant da vi begynte riving og oppdaget hvor dårlig forfatningen var. Dekkene i baderomsgulvene var ikke tilfredsstillende hverken når det gjaldt betongtykkelse, armering eller utsparinger. 90 baderomsdekker ble fjernet og erstattet med dekker av Ytong, med all den riving, forskaling og tørketid som det innebærer, forklarer prosjektleder Pål Le Page i Kruse Smith Entreprenør.

Siden veggen mellom bad og rom var selvbærende, var det ikke aktuelt å sette inn baderomskabiner. Løsningen ble Geberits GIS-system. Alle seksjonene for dusj, toalett og servant ble montert på et lager på Lund og fraktet ned til hotellet og koblet til et ferdig stålrammesystem som ble montert på en vegg på hvert bad. – Det var en tidsbesparende løsning for oss. Bare på rørleggerarbeid klarte vi å knipe inn fem timer på hvert bad, understreker Le Page.

Etter brannen i -86 ble alle heiser byttet. I stedet for den gang å mure opp igjen med betong, ble det i omrammingene satt inn Ytong. Disse falt fra hverandre da dørene skulle fjernes, slik at alle omrammingene til alle heiser i alle etasjer måtte støpes opp på nytt i denne omgang.

Fra toppen og ned

Samtidig som det ble strippet ned til betongen, pågikk opp-bygging og rehabilitering av Caledonien. Det var en krevende øvelse, ikke minst med tanke på HMS-utfordringene i et bygg på 13 etasjer.

– Vi bygde opp igjen fra toppen og ned. Det hadde vi aldri gjort før, to av glassfasadeleverandørene hadde heller ingen løsning på hvordan det skulle gjøres. Men H. Glass fant en løsning som gjorde at vi fikk det tett. I stedet for å jobbe i et værutsatt bygg, kunne vi jobbe tørt med innredningsarbeider fra toppen, opplyser Le Page.

De tidligere grønne fasadeplatene er erstattet med en sammenhengende glassfasade. Hvert av glassene i fasaden veier formidable 260 kilo hver. Størrelsen sikrer altså arkitektens intensjon om å åpne opp bygget med mye lysinnslipp. Vertikal LED-belysning, som kan skifte farge, går fra fjerde til 13. etasje og blir et blikkfang i byens silhuett.

Hovedkonstruksjoner og kommunikasjonsveier er beholdt, men diverse påbygg og utenpåliggende branntrapper er fjernet. Lavblokka får et renere geometrisk uttrykk, der første og andre etasje har korrigerte fasadeplater i børstet bronseeloksert aluminium.

LINK arkitektur har valgt å samle møterom og konferanselokaler til en konferansedel i andre etasje. Caledonien Hall er fullstendig rehabilitert med nytt gulv, nye overflater og et avansert AV-utstyr. Det er knepet inn litt på scenegulvet, slik at kapasiteten er økt fra 500 til cirka 700 personer.

– Vi har allerede avholdt et par store konferanser som vi ikke har hatt kapasitet til før. Nå som vi kan tilby helt nye fasiliteter, er det mulig for oss å hente inn de helt store årskonferansene til Caledonien, slår Halvorsen fast.

Retrostil

Arkitektens intensjon har vært å respektere Caledoniens opprinnelige stil fra 1960-tallet, med enkle og stramme linjer. Retrostilen kommer ikke minst til uttrykk i hotellrommene, der skinnstoler, fiskebeinsparkett og valnøttdekor preger interiøret. Interiørarkitekt har vært Anemone Wille Våge.

På bakkeplanet er hotellets resepsjonsområde med tilknyttet lounge, restaurant, pianobar og pub også renovert og modernisert. Under den nye skybaren, i arealene til det tidligere selskapslokalet Club 21, er det bygget to nye suiter på 55 kvadratmeter hver.

– I alt 800 personer har vært innregistrert på prosjektet. Det har vært et svært omfattende utfordringer, med over 1.500 endringsmeldinger totalt, av disse 420 til byggherren, sier Le Page. – For de opprinnelige arbeidene vi skulle utføre hadde vi en kontrakt på 174 millioner kroner. Men med byggherrens avgjørelse om å gå inn for en langt mer omfattende rehabilitering enn forutsatt innledningsvis, endte kontrakten til slutt på 300 millioner kroner, avslutter Le Page.