Protan lander storkontrakt i Tyskland

Den norske takprodusenten Protan har signert sin første store kontrakt i Tyskland. Avtalen er inngått med en av landets største entreprenører.

Jørn Helle.

- Dette er et stort gjennombrudd for Protan. Vi har lenge jobbet for å få en god posisjon i Tyskland, og får nå lønn for strevet, sier Jørn Helle, Vice President International Roofing i Protan.

Avtalen har en verdi på minst 50 millioner kroner, og er inngått med det tyske entreprenørselskapet Goldbeck. Protan forsterker dermed sin posisjon i Europas største takmarked. Goldbeck er en av de største entreprenørene i Tyskland og spesialiserer seg på å sette opp store logistikkbygg. Goldbeck omsatte i fjor for 1,3 milliarder Euro og har i overkant av 3000 ansatte.

- Dette er god match for Protan. Vi har lang erfaring med å levere til store bygg som vi har svært gode løsninger og takprodukter for, sier Helle.

Europas største takmarked

Tyskland er det desidert største markedet i Europa på flate tak, med et volum på over 20 millioner kvm PVC-takbelegg hvert år. Til sammenligning har andre store markeder i Europa som Frankrike og Storbritannia, et volum på rundt 6 millioner kvm hver.

- Tyskland er et utfordrende marked, med etablert struktur. Det er derfor krevende å få innpass for nye aktører. Hittil har vi kun mindre småleveranser til dette markedet, men med denne avtalen har vi fått hele foten innenfor døren og kan endelig sette Protan på kartet i Europas ledende industriland, sier Helle.

Han håper dette bare er begynnelsen:

- Vi vil fortsette å ha stort fokus på Tyskland. Den langsiktige ambisjonen er å komme opp i et millionvolum per år i kvadratmeter på det tyske markedet. Goldbeck er en anerkjent aktør, så forhåpentligvis vil denne kontrakten gjøre at flere tyske entreprenører får øynene opp for Protan.

En norsk eksportsuksess

Takbelegget blir produsert i Norge. Protan har produksjon i Drammen og Nesbyen, og videreforedling i Polen. Nærmere 500 av totalt 650 ansatte jobber i Norge. Polen er pr i dag største eksportmarked for Protan, med et volum på rundt 1,7 millioner kvm takbelegg hittil i år.

Protan omsatte i 2013 for 1119 millioner kroner, 58 millioner kroner mer enn i 2012. Etter flere store leveranser internasjonalt, blant annet til Amazon sine tre logistikksentre i Polen, gir kontrakten med Goldbeck nok en bekreftelse på at Protan er konkurransedyktig i Europa. Protan har hatt en 20 prosent eksportøkning på sine tak produkter i første halvår i 2014, sammenlignet med samme periode i fjor.